Belföld

Ki legyen a Fidesz kormányfőjelöltje?

2006. április 20., -

Orbán Viktor az első forduló után lemondott miniszterelnök-jelölti posztjáról. Az MDF elutasította a Fidesz ajánlatát, így nem lett közös jobboldali jelölt. Ki lenne alkalmas a posztra? Olvasson és szavazzon!
Ki legyen a jobboldal kormányfőjelöltje?
Bod Péter Ákos  197
Medgyessy Péter  180
Orbán Viktor  2059
Fata Jánosné  5618
Pokorni Zoltán  303
Gyurcsány Ferenc  1908
Lothar Matthäus  1287

Ilyen még nem volt a rendszerváltás utáni magyar történelemben: a Fidesz az első forduló után visszavonta miniszterelnök-jelöltjét. Igaz, annak a lehetőségét még nem adták fel, hogy kormányt alakítsanak, de hogy kinek a vezetésével, azt még nem lehet tudni. Egy kis időre úgy tűnt, hogy Bod Péter Ákos lehet a befutó, Dávid Ibolya azonban másképp gondolta. Végigfutottunk a szóba jöhető jelölteken, Önöknek nincs más dolguk, mint szavazni a legalkalmasabb személyiségre, de előbb olvassák el, hogy milyen előnnyel, hátránnyal járna megválasztásuk.

Bod Péter Ákos

Közgazdász, az MDF külső tanácsadója, az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 1994-ig.

Előnye: Egy nem túl ismert, nem túl szimpatikus, szemüveges közgazdászra lehetne lőcsölni az elkerülhetetlen megszorító intézkedéseket. A politikai szenzációkra éhes hazai olvasóközönség jót szórakozhat majd fél éven belül bekövetkező eltávolításán.

Hátránya: Nem tud vicceseket mondani, hiányzik belőle a karizma, a jobboldal vezérre vágyó hívei nem fogják kórusban kiáltani egyik keresztnevét sem. Nem jelszavakkal, hanem számokkal politizál.

Medgyessy Péter

Politikus, 2002 és 2004 között Magyarország miniszterelnöke, korábban pénzügyminiszter.

Előnye: Miután megbukott, a jobboldal lecsapott rá, mert jól mutatott volna Szűrös Mátyás és Pozsgay Imre mellett. Most végre megfelelő súlyú feladatot oszthatnak rá. Végre bevégezhetné a 2004-ben megszakadt küldetését, a nemzetegyesítést, és többen fogják szeretni, mint négy éve.

Hátránya: Nem tud nagy nyilvánosság előtt szerepelni, a tömeggyűléseken nem hozza lázba a közönséget, Philipnek nehéz lesz ráhangolnia kétmillió embert. Népszerűtlen intézkedések után előtérbe kerülhet kommunista és állambiztonsági múltja.

Orbán Viktor

Politikus, 1990 óta a parlament tagja, 1998 és 2002 között miniszterelnök. Jelenleg a Fidesz listavezetője.

Előnye: Jelentős politikusi tapasztalata van, a jobboldal mitikus figurája, akiért hívei tűzbe mennek. Nem esne kétségbe, ha le kellene vezetnie egy kormányülést, jól beszél angolul, remekül tud homokzsákot pakolni árvíz idején.

Hátránya: A Fidesz elsőfordulós veresége után lemondott kormányfőjelölti mandátumáról, nehéz lenne elfogadtatni az ország többségével, hogy miért mégis ő lesz a miniszterelnök. Hiába rajong érte az ország egyik fele, a másik kiütést kap tőle.

Fata Jánosné

XI. kerületi nyugdíjas, a Fidesz plakátarca, a szívgyógyszereire 109 százalékkal többet költ, mint négy éve.

Előnye: Az idős bácsik - Ferenc József császártól Mádl Ferencig - évszázada jól szerepelnek a népszerűségi listákon. A nagyapók után ideje a nagyanyóknak is teret engedni. Jelentős tábora van, eddig minden indexes szavazást megnyert.

Hátránya: Nincs számottevő politikai múltja, nehezen várható el tőle, hogy az elkerülhetetlen megszorító intézkedésekhez adja a nevét - például azért, mert hülyén hangzik a Fatáné-csomag.

Pokorni Zoltán

Politikus, 1994 óta a parlament tagja, 1998 és 2001 között oktatási miniszter. Jelenleg a Fidesz listájának kilencedik helyezettje.

Előnye: Megvan a lehetősége annak, hogy egy igazi nemzetegyesítő miniszterelnök váljon belőle, a fideszes politikusok közül talán neki a legnagyobb az elfogadottsága a bal- és a liberális oldalon.

Hátránya: Látványosan ki tud borulni, nem biztos, hogy bírná a kormányfői poszttal járó stresszt. Meglepő volt, hogy a Fidesz első forduló utáni nagygyűlésén ő kérte fel a "nemzeti radikálisokat" a polgári oldal támogatására.

Gyurcsány Ferenc

Politikus, 2004 óta Magyarország miniszterelnöke, korábban sportminiszter

Előnye: Nem lenne új a feladat, mivel lassan két éve betölti már a miniszterelnöki pozíciót. Az MSZP azt mondhatná, hogy a Fidesz saját berkeiben nem talált megfelelő jelöltet, a Fidesz azzal vághatna vissza, hogy nélkülük nem lenne kormányfő Gyurcsány Ferenc.

Hátránya: A jobboldali szavazók torkán nehéz lenne lenyomni az eddig démonizált miniszterelnök jelöltségét.

Lothar Matthäus

Futballedző, a legutóbbi világbajnoki selejtezőkön a magyar válogatott szövetségi kapitánya, jelenleg munkanélküli.

Előnye: Szerb feleségének Budapesten van butikja, és a családcentrikus edző nem szívesen szakad el tőle. Korábban többször kijelentette, hogy szeretne Magyarországon maradni. Egyszer szerepelt ugyan egy fideszes rendezvényen, de pártelkötelezettsége nem nyilvánvaló.

Hátránya: A labdakezelésen kívül semmihez sem ért. A magyar nyelvet két év alatt sem tudta elsajátítani, a kormányüléseken, a nagygyűléseken, parlamenti felszólalásain tolmácsot kellene alkalmazni, ami szuggesztivitását nagymértékben csökkentené.

N;
hirdetés
N;