Belföld

Szorítsatok! Mééég!

2006. július 26., -

Sorra érkeznek a hírek arról, hogy már nemcsak a nyugdíjasok, hanem a magyar nép széles tömegei sorakoztak fel az Új Egyensúly mellett, sőt, nagyobb bátorságot várnak Gyurcsány Ferenctől a megszorításokban. Csokorba gyűjtöttük az elmúlt napok tiltakozásait.

Egyetemisták tízezrei özönlötték el a Kossuth teret. A hallgatói önkormányzatok megjelent képviselői gyújtóhangú beszédben követelték, hogy ne bicsakoljon meg a kormány bátorsága, igenis nyúljon mélyebben a diákok zsebébe, szedjen minél magasabb összegű fejlesztési részhozzájárulást. Az általános reformhangulatra jellemző volt egy tanítóképzős lány nyilatkozata: "Bajban van az ország, ezek meg itt maszatolnak. Ha duplájára emelnék, az is kevés volna."

A tüntetők között megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István MSZP-elnök, akiket nagy ováció fogadott. A politikusok beszédét csak néha szakította meg a tömeg skandálása: "Szorítsatok még! Szorítsatok még!".

A legelszántabb diákok sátrakat vertek a Köztársaság téren, így kényszerítve a szocialista politikusokat nagyobb bátorságra.

Magasabb óraszámot!

A tanárok is megmozdulásokat szerveztek országszerte. Szakszervezeti vezetőik okos beszédekben mutattak rá arra, hogy a pedagógusok miért szeretnék, ha soraikból mind többen találnák magukat az utcán, az állásaikat megőrzők pedig miért akarnak a jelenleginél magasabb óraszámban tanítani.

"Tegyétek a szívetekre a kezetek, kedves kollégák - mondta az egyik szakállas szakszervezeti vezető. - Azért lettetek tanárok, mert nagy lógósok vagytok, vonzott a két és fél hónapos nyári szünet, a kéthetes téli szünet, a szép, nagy fedett iskola, a meleg málé."

A központi rendezvény után a tanárok magasabb óraszámot követelő petíciót adtak át Hiller István szakminiszternek.

Dudálással kényszerítenék ki a reformokat

Autós felvonulás helyszíne volt az Andrássy út. Tülkölő, fellobogózott autók haladtak lépésben a délutáni csúcsforgalomban. A gépkocsikon transzparensek hirdették a tüntetés célját: "MAGASABB ÁTÍRÁSI ILLETÉKET!" "AUTÓT VENNI LUXUS, MARADJON IS AZ!!!" Voltak elkeseredettebb véleményt tükröző molinók is: "VIGYÁZZ, KORMÁNY! AZ AUTÓSTÁRSADALOM KEVESLI A MEGSZORÍRTÁSOKAT".

A több ezer autós a felvonulási térre hajtott, ahol autóikkal élőképet adtak elő. A fönt köröző helikopterekből jól kirajzolódott az MSZP logója mellett a "Több bátorságot!" felirat és egy pénzét féltő fideszes gyalogos alakja.

Lemondtak a családi pótlékról

A nagycsaládosok társadalma sem kér kíméletet. A Városliget egyik tisztásán megtartott rendezvényükön ezúttal semmit sem adtak a megjelenteknek, sőt, kértek. "Add ide a zsebpénzedet - az országért teszed" - írták a reformüzenetet egy óriásperselyre. A gyerekek szerencsére megértették az üzenetet, hosszú sor kígyózott, és szépen dobálták befelé az aprót, de kétszázasok, ötszázasok, ezresek, ötezresek is előkerültek.


Elég volt a lazázásból!

"Valljuk meg, túlfogyasztottunk - mondta az egyik résztvevő. - Nekem nyolc gyerekem van, és az elmúlt négy évben két pofára zabálták a túró rudit. Hát, ennek vége. A gyerekeimnek is ki kell venniük a részüket az országépítésből, soha nem lehet elég korán kezdeni.

A legnagyobb sikere annak a sátornak volt, ahol egy nyilatkozat aláírásával önként lemondtak a családi pótlék folyósításáról a nagycsaládosok.

N;
hirdetés
N;