Belföld

Vér, verejték, intergalaktikus nemzeti sci-fi a Nemzetben

2007. január 17., -

A 2010 még nagyon messze van, addig vér, verejték és könny vár a brutálisan kijózanított, a becsapottság érzése miatt ingerültté váló emberekre, írja a tudományos fantasztikum világában naponta kalandozó napilap. A veszélyeztetett faj jövőjéről a sci-fi rovatban szerdán többek között Tarlós István értekezik.

A szabadság hívei érzik, sürgősen tenni kellene valamit, bár összességében a "demokrácia-haditerv" sikeresnek bizonyult, összezavarja a cselekvés idősíkjait és léptékeit, felruházza az embereket az előrelátás képességével, az elit kormányzó részének meg kell kérdeznie magától, miért hagyta, sőt miért biztatta hajójának bátor kapitányát, mikor számolatlanul dőlnek, nem találják a biztos, eligazító pontokat.


Akik kiszorítják a nyomorú valóság egyszerű júzereit - vajon labdába rúghat Fata Jánosné kisnyugdíjas a Battlestar Galactica robotnője vagy a vén és akaratos Darth Vader mellett?

Az intergalaktikus támadás pontosabb verziója a Magyar Nemzet sci-fi rovatában jelent meg folytatásokban a rovat egyik állandó szerzőjének, Orbán Viktornak tollából Vízválasztó címen. A hajóskapitány és a szabadság megkavarodott híveinek kalandjairól az első részben lehetett olvasni.

Egy darabig mindenki azt hihette, hogy a szerzők véresen komolyan gondolják mondandójukat, legalábbis a nonfiction kategóriát célozzák meg a napilap Vélemény rovatában publikált írásaikkal, de a napokban kiderült, hogy rengeteg cikkíró, Jókai Annától Für Lajosig - hogy Egei Antalról ne is beszéljünk - valójában eddig a tudományos fantasztikum területén fejtette ki tevékenységét. A Magyar Nemzet 6. oldalát egy hozzáértő, a Fidesz kommunikációs igazgatója határozta meg műfajilag. A sci-fi rovat olyan írásokat közöl, állította Szijjártó Péter, amelyekkel egy pártnak nem kell foglalkozni. A nemzeti sci-fi szerdán megjelentetett újabb termését egy cikk erejéig Tarlós István jegyzi, a másik legfrissebb hazai szájenszfiksönt pedig "Meggyőző Fidesz-előny" címen Tihanyi Örs.

N;
hirdetés
N;