Belföld

Betiltották a Gyurcsány-mozit

2006. április 20., -

09.00 Breaking News: jogdíjnemfizetés miatt az aláfestőzenének használt Coolio-opusz, a Gangsters Paradise jogtulajdonosa, az EMI Magyarország eltávolíttatta a webről a Pesty-féle botrányfilm, az Egy hiteles ember hivatalos oldalát. A Turul úgy tudja, hogy a nemzeti érzelmű tábor köresemesekben és láncemilekben osztja meg egymással a film még elérhető letöltési helyeit, és mivel az aktuálpolitikai felhangoktól sem mentes kopirájtterror a mi szívünknek sem kedves, egy még működő lelőhelyet mi is megmutatunk.

11.00 Developing Story: a box.hu-n cikkünk megjelenése óta újra megjelent a letölthető botrányfilm, immár a kifogásolt aláfestőzene nélkül - helyette az Örömóda szól trombitán. Egyelőre sem Pesty Lászlót, sem az oldalt hostoló Euroweb Zrt. illetékeseit nem sikerült elérnünk az ügyben, de dolgozunk rajta.

12.30 Latest Developments: Elértük Pestyt és az Eurowebet. Pesty elmondta, hogy nem a szolgáltató távolította el az oldalt, hanem ő maga, amikor zátonyra futottak a tárgyalások a Coolio-szám jogtulajdonosaival. Az EMI-Warner-Universal trió sok ezer dollárt kért a 15 másodpercnyi rapért, amit ő hajlandó is lett volna megfizetni, de végül hosszas tárgyalások után a jogtulajdonosok ennek ellenére nem járultak hozzá a zene felhasználásához. A rendező-producer ekkor azonnal eltávolította weboldaláról a filmet, "jogkövető magatartást tanusított", és csak akkor tette újra hozzáférhetővé, mikor kicserélte a film alatt a zenét.

Gerlei Gyöngyvér, az Euroweb operatív vezérigazgató-helyettese megerősítette az alkotó szavait: ugyan megérkezett már az Eurowebhez a megkeresés az aláfestőzene jogtulajdonosaitól, az oldalt nem a szolgáltató, hanem az ügyfél tette elérhetetlenné, amíg kicserélte a film alatt a zenét. Pesty szerint eredetileg azért kerülhetett forgalomba Coolióval a film, mert már célegyenesben voltak a tárgyalások a zenekiadókkal, nem számított rá hogy nem jön létre a megegyezés.

Pesty László szerint egyébként eddig 800 ezren töltötték le a filmet és "tízezrével másolják", tehát vége a televízió monopóliumának, a neten is el lehet érni ugyanannyi nézőt, mint a legnagyobb kereskedelmi televíziókon főműsoridőben. Kérdésünkre, hogy hogyan csinál ebből pénzt, Pesty azt mondta hogy nem akart keresni ezen a projekten, számára elég sikerélmény hogy a filmjét visszautasító televízióknál nagyobb nézőszámot ért el kizárólag az internet segítségével.

13.00 Editor's Note: A földi sugárzású országos adók valóban nem tűzték műsorra az Egy hiteles embert, a kábelhálózatokon fogható Hír Televízió azonban részleteket adott le belőle.

N;
hirdetés
N;