Tűzijáték katasztrófatervvel

2007.07.21. 11:20
Megkötötte a Miniszterelnöki Hivatal a szerződéseket az idei augusztus 20-ai ünnepségek szervezőivel. A kormány garantálja a résztvevők biztonságát, a rendezvénysorozat egyszemélyi felelőse az "operatív irányító" lesz.

A Miniszterelnöki Hivatal pénteken aláírta az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat megszervezéséről szóló szerződést a közbeszerzési pályázat győztesével, az Expander 2000 Kft.-vel, mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI kérdésére szombaton. A teljes költség közel egyharmadát a tűzijáték teszi ki, nettó 95 millió forint értékben. A második legnagyobb tételt, nettó 51 millió forintot, a higiéniai és biztonsági intézkedésekre fordítják.

Daróczi hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az augusztus 20-ai ünnepségsorozat résztvevőinek biztonságát garantálja: a rendezvényszervező cégnek biztosítania kell menekülő útvonalakat, rendelkeznie kell meteorológiai és biztonsági tervvel, valamint helyszíni és tömegközlekedési tervvel is. Ezeket a terveket az ellenőrzésben részt vevő hatóságnak is jóvá kell hagyni, a véglegesítést végző operatív törzs pedig csak ezután fogadhatja el a biztonsági terveket.

A 2006-os ünnep képei
A 2006-os ünnep képei

A szervezők idén a biztonsági tájékoztatásra fordítják a reklámköltségek egy részét: a résztvevők szórólapokon kapnak információt arról, hogy milyen útvonalon tudják elhagyni gyorsan és biztonságosan a rendezvények helyszínét bármilyen gond esetén.

Nyilvánosak lesznek a szerződések

Az augusztus 20-i rendezvénysorozat egyszemélyi felelőse az "operatív irányító", az ő munkáját segíti a törzs, amelynek tagjai a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a területileg illetékes rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a területileg illetékes megyei, fővárosi védelmi bizottság intézkedési jogkörrel rendelkező képviselője. Hogy ki lesz az "operatív irányító", egyelőre még nem tudni.

Az ünnepség költségei
1. Kenyérfesztivál:
4 000 000
2. Történelmi Gála Hősök tere:
49 650 000
3. Zászlófelvonás a Parlament előtt:
2 000 000
4. Tisztavatás:
7 960 000
5. Sárkányhajó-program a Dunán:
2 500 000
6. Körpanorámás tűzijáték:
95 000 000
7. Zenehajó a Dunán:
8 250 000
8. A programok járulékos költségei (biztonsági intézkedések, kordon, BRFK, FKF, tűzoltók, tűzszerészek, stb.):
51 330 000
9. Reklámügynökségi és médiavásárlási szolgáltatások:
26 500 000
10. Ajánlati ár nettó:
247 190 000
10. 20% áfa:
49 438 000
10. Ajánlati ár bruttó:
296 628 000
11. Tartalék összeg:
4 166 667
12. Teljes ajánlati ár, nettó:
251 356 667
12. 20% áfa:
50 271 333

Idén ismét az Absolut Pyro Kft., a tavalyi - tragédiába torkollott - tűzijáték kivitelezője kapta a megbízást. Daróczi Dávid ezzel kapcsolatban azt mondta: a tenderkiírást TÜV tanúsítókkal egyeztetve állították össze a Miniszterelnöki Hivatal illetékesei, azzal a céllal, hogy a lehető legmagasabb fokú biztonságot garantálják. Az országban csupán két-három olyan cég van, amely a budapesti tűzijáték megrendezésére alkalmas lehet, közülük idén az Absolut Pyro rendezheti az augusztus 20-i tűzijátékot - az általuk rendezett évi 200 tűzijátékkal ők a hazai piac legnagyobb, legtapasztaltabb szereplői - fűzte hozzá.

A TÜV egy német műszaki biztonsági tanúsító rendszer. Idén a TÜV Rheinland InterCert nevű cég, a világ egyik legrégebbi műszaki felügyeleti szervének magyar vállalata segített a biztonsági szempontok kialakításában. A szerződések egy-két napon belül felkerülnek a Miniszterelnöki Hivatal honlapjára is.

Zenés, táncos sárkányhajós ünnep

"Az Ország Születésnapjának" idei hét programjából három elem először szerepel az ünnepségsorozaton. Augusztus 19-én este a Hősök terén a Történelmi Gála emlékezik meg az idén 1007 éves magyar államiságról - a zenés-táncos előadás Czomba Imre zenéjével, Román Sándor koreográfiájával készül.

A Kossuth teret az ünnepen és a tűzijáték előtt az Oktatási és Kulturális Minisztérium tölti meg programmal. Augusztus 13-tól augusztus 20-ig a Kossuth tér különleges Dallamparkká alakul. Augusztus 18-án este ugyanitt hangzik fel az ötödik Örömkoncert - a Zuglói Filharmonikusok Erkel, Liszt, Brahms, Berlioz műveiből összeállított hangversenyt adnak elő.

Augusztus 20-án este, a tűzijáték előtt a Kajak-Kenu Szövetség részvételével sárkányhajó versenyt nézhet a közönség a Duna-parton a Margit híd és a Lánchíd között, ezt követően pedig - a szokás szerint 21 órakor kezdődő tűzijáték előtt -, Zenehajó közlekedik majd a két part mentén.

Harmadik éve rendezik meg augusztus 20-án az egész napos Kenyérfesztivált a Városligetben. A fesztivál hagyományos programjai - kenyérsütés, népi játékok, zenés-táncos produkciók, gasztronómiai műsorszámok - várják majd egész nap a látogatókat.

A katonai zászlófelvonás és koszorúzás, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett új tisztek avatása ebben az évben két helyszínen zajlik majd: az elsőre a korábbi évekhez hasonlóan 20-án reggel, az Országház előtt kerül sor, az ezt követő tisztavatás viszont az ezeréves magyar államiság egyik legszebb, szimbolikus helyszínén, a Hősök terén történik.

Nagyobb, szélesebb tűzijáték

Új elemekkel gazdagodik a tűzijáték is: a korábbi évekkel ellentétben idén hat helyszínről - a Lánchíd, a Citadella, az Erzsébet híd északi és déli járdája mellett a Margit híd és a Lánchíd, illetve a Szabadság híd és a Petőfi híd között két uszályról - lövik majd fel a rakétákat. Ennek köszönhetően a nézők a Petőfi hídtól a Margit hídig élvezhetik a látványt, a korábbi 1500 méteres helyett mintegy 3700 méternyi partszakaszon.

A tűzijáték lebonyolításában negyven pirotechnikus vesz majd részt, a rakétákat speciális, a "berobbanást" akadályozó üvegszálas vetőcsövekből lövik ki, és a kilövések egy indítókulcs segítségével bármikor megszakíthatók lesznek. A műsor során 15 új, Magyarországon még soha nem látott látványelemet mutatnak be. ("Tűzmozsarak", "Lángoló víz", "Versengő Hidak", "Stroboszkóp"). A 45 ezer, különböző méretű rakéta közül a legkisebbek 24 milliméteresek lesznek - ezek körülbelül 30 méteres magasságig jutnak fel - a legnagyobbak pedig 300 milliméteresek - ezeket a Citadelláról lövik fel közel 600 méter magasba.