Ágnes
-1 °C
2 °C

225 millió az augusztus 20-i tűzijátékra

2007.06.29. 14:49
A kétnapos ünnepségsorozatra az állam idén nettó 225 millió forintot szán, a pályázatok leadási határideje július 2., a győztessel július 18-án pedig már alá is írják a szerződést. A megszokott programok mellett újdonságnak számít, hogy a tisztavatást hagyományteremtő szándékkal áthelyezik a Hősök terére, mivel megkezdődik a Kossuth tér átépítésének előkészítése.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nettó 225 millió forintot szán az augusztus 19-i és 20-i, kétnapos központi ünnepségsorozat megszervezésére és lebonyolítására, mondta Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken. Közölte, az ünnepségsorozat megszervezésére és lebonyolítására kiírt közbeszerzési pályázat dokumentációját péntekig három cég vette át. A pályázatok beadási ideje július 2-a, az eredményhirdetés július 10-én lesz, a szerződéskötés várható időpontja pedig július 18-a, fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a pályázó cégeknek műszaki és szakmai alkalmassági feltételeket is teljesíteniük kell, a tűzijáték miatt pedig a pirotechnikai jártasság a pályázóknál az egyik kiemelkedő szempont. Hozzátette, biztonsági szempontok miatt idén egy független pirotechnikai szakértő is részt vesz az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolításában. A kormányszóvivő kiemelte, a tavalyi események miatt a biztonság fokozása a fő szempont a tűzijáték megrendezésénél, ezért az idén nem ötven, hanem százmillió forintos felelősségbiztosítással kell rendelkeznie a pályázó cégnek a felmerülő károk fedezésére.

Hangsúlyt kap a biztosítási terv

A bírálati szempontok között nagyobb hangsúlyt kap a cégek által elkészített biztosítási terv, ugyanis az elérhető száz pontból tizet erre a tervre lehet kapni, mondta Budai Bernadett. Hozzátette, a benyújtandó pályázatoknak részletes biztonsági tervet is tartalmazniuk kell, melynek részleteiről július 18-a után ad tájékoztatást a kormány.

Elmondta azt is, októberben a kormány módosította a nemzeti és állami ünnepek, valamint kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítéséről és lebonyolításáról szóló kormányhatározatot. A módosítás meghatározza a konkrét felelősségi köröket a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában egyaránt, közölte.

Operatív törzset hoznak létre

Mindemellett a módosítás egy operatív törzset rendel a rendezvényért felelős operatív irányító mellé. Az operatív törzs feladatai közé tartozik, hogy a biztonságos lebonyolítást elősegítse, egyeztesse az információkat a különböző szereplők között, és szükség esetén intézkedjen a rendezvény megszakításáról vagy elhalasztásáról, hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Az operatív törzs tagjai: a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a területileg illetékes főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és területi igazgatóságai, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat és megyei, illetve fővárosi védelmi bizottságok intézkedési jogkörrel rendelkező képviselője.

Szokásos forgatókönyv

Budai Bernadett a kétnapos ünnepségsorozat hagyományos elemei között említette a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonását a Parlament előtt, az augusztus 20-i tűzijátékot, valamint a tisztavatást. A tisztavatás ebben az évben már nem az Országház előtt lesz, a kormány hagyományteremtő szándékkal a Hősök terén kívánja megtartani a rendezvényt, jegyezte meg. Hozzátette, az avatás helyszínének megváltoztatására azért van szükség, mert megkezdődik a Kossuth tér átépítésének előkészítése.

Elmondta, hogy az ünnepségsorozat további programjaihoz a pályázók ötleteit is várja a MeH. Az ünnepet megelőző napon egész napos, az egész országot érintő hagyományteremtő programmal, még aznap 21 órától a Hősök terén Történelmi Gálával, augusztus 20-án pedig, a tűzijáték előtt, a Dunán szórakoztató programmal várják az szórakozni vágyókat.