Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Műszaki okokból nem látták a meteorológia vészjelzéseit

2007.06.25. 20:01
A Fővárosi Bíróságon folytatódott az a polgári per, amelyet a tavaly augusztus 20-i tűzijáték idején a rendkívüli viharban károsultak kezdeményeztek. Az 5 halálos áldozat hozzátartozói, valamint a viharban megsérültek és megnyomorodottak, összesen 31-en, 36 millió forint kártérítést követelnek a tűzijáték szervezőitől és a hatóságoktól.

A tavaly augusztus 20-i tűzijáték idején - öt halálos és számos sérüléssel járó - rendkívüli viharban károsultak pere folytatódott a bíróságon. A kárvallottak, a tűzijátékot szervező Nexus reklámügynökséget, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, a Miniszterelnöki Hivatalt és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is perelik, mert szerintük a hatóságok nem tettek meg mindent a tűzijátékra összesereglett mintegy másfél milliós tömeg védelme érdekében, és nem hívták fel kellően a közelgő vihar veszélyeire a figyelmet. A károsultak összesen 31-en, 36 millió forint kártérítést követelnek a tűzijáték szervezőitől és a hatóságoktól.

Nem olvasták

A bíróság az esti órákig elhúzódó tárgyaláson meghallgatta a két ügyeletes meteorológust, valamint a katasztrófavédelem főigazgató-helyettesét és volt főügyeletesét is. A meteorológusok elmondták, napok óta látták, hogy markáns hidegfront várható, de azt senki sem tudta, hogy a tűzijáték idején milyen súlyos veszélyhelyzet alakul majd ki. Az egyik meteorológus elmondta, hogy augusztus 20-án több figyelmezetést követően 19 óra 39 perckor veszélyt jelző piros riasztást küldtek a fővárost fenegető viharról a katasztrófavédelemnek, amit azonban ott nem olvastak el.

A katasztrófavédelem főigazgató-helyettese, Muhoray Árpád a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéséből nem lehetett volna arra következtetetni, hogy Budapestre óránkénti 120 kilométer szelet hozó vihar csap majd le. Ráadásul a meteorológusok feltételes módban fogalmaztak, ezért nincs különösebb jelentősége annak, hogy késve olvasták el a riasztást, mondta.

Bíztak a rendszerükben

Tanúként meghallgatta a bíróság a katasztrófavédelem volt főügyeletesét is, aki azt mondta, hogy 2006. augusztus 20-án délután fél 4 után már nem kaptak jelzést a meteorológiai szolgálattól. Csak későn este derült ki, hogy a meteorológusok 10-15 riasztást is küldtek nekik, azt műszaki okokból nem látták a képernyőn. A nyugalmazott főügyeletes azt is elmondta, hogy nem olvasta el az e-maileket és nem nézte meg a meteorológiai intézet honlapját sem az interneten. Hiába mondták a tévés híradásokban, hogy nagy vihar várható, annyira bízott a Marathon Globe nevű hivatalos információs rendszerben.

A per további tanúk meghallgatásával október 15-én folytatódik.