Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Megtaláltuk, amire Szilvásy nem emlékezett

2006.08.25. 11:48
Az augusztus 20-i tragédia kormányzati vizsgálatát vezető Szilvásy György hiányosságokat állapított meg az esemény lebonyolításáról kötött szerződésben. A kancelláriaminiszter például nem talált benne a rossz időjárásra vonatkozó kitételeket. Az Index már hétfőn kikérte a szerződést, amit közérdekűsége ellenére még napokig titkoltak. A most nyilvánosságra került irat számos ponton ellentmond a vizsgálat megállapításainak. Olvassa el maga is!

Több pontban is cáfolja Szilvásy György kedden közölt vizsgálati megállapításait a Miniszterelnöki Hivatal és a Nexus Reklámügynökség az augusztus 20-i rendezvények lebonyolítására kötött szerződése. A hétfőn elrendelt és kedden már le is zárult vizsgálat megállapításait összegezve Szilvásy azt mondta, hogy az augusztus 20-i katasztrófa meteorológiai vis maior volt, viszont a szerződés az időjárásra vonatkozólag nem tartalmazott kitételeket.


A szerződés vis maior helyzetre vonatkozó része, a kép kattintva nagyítható
A teljes szerődés dokumentum (.doc) formában

Ehhez képest a közérdekű információként nyilvános adatnak számító, de csak napokkal a katasztrófa után nyilvánosságra hozott szerződés külön fejezetben foglalkozik a vis maior helyzetekkel. Megállapítja, hogy vis maior esetén a vállalkozó nem felelős a késedelmes vagy hiányos teljesítés miatt. Vis maior esetén "folytatnia kell a szerződéses kötelezettségek teljesítését a józan és gyakorlati megfontolás határain belül". A fejezet 5. pontja szerint a statisztikák alapján "kevéssé valószínű, de nem kizárható" a rossz idő, ebben az esetben a vállalkozó "a rendezvény átszervezésével, átalakításával" próbálja az esemény megtartását "maximálisan biztosítani". Végső esetben a rendezvény "átütemezése" is szóba kerülhet.

Itt letöltheti a MEH és a Nexus szerződését dokumentum (.doc) formában


Az egészségügyi és biztonsági terv, a kép kattintva nagyítható
A teljes szerődés dokumentum (.doc) formában

Oldalunkon letölthető formában nyilvánosságra hozzuk a szerződés releváns részeit. Ebben látható, hogy a szerződés 5. számú mellékleteként Egészségügyi és biztonsági tervet is csatoltak, az egyoldalas melléklet csak az események időpontjait és helyszíneit rögzíti, ezeken 7 mentőautót helyeztek el. A melléklet szerint a Nexus egyeztetett az ügyeletes kórházakkal. A szerződés szövegében hivatkoznak még "irányadó és vonatkozó jogszabályokra", ezeket azonban nem nevezik meg és nem részletezik.

Külön biztosítási terv csak tűz esetére készült. Ezt nem tettük hozzáférhetővé, de kiemelendő, hogy a tűzijátékokról hozott 2005-ös kormányrendelet alapján engedélyezte a rendőrség és a tűzoltóság - ennek értelmében viharos szélben le kellett volna állítani a tűzijátékot. Augusztus 20-án csak pár percre függesztették fel a rakéták kilövését, és azt is csak a Gellért-hegyen. A rendeletre amúgy Szilvásy a vizsgálat megállapításai között hivatkozott is, mint mondta, "a tűzijátékot lebonyolító cég a rendezvény előtt és alatt is a hatósági előírásoknak megfelelően járt el, ugyanígy a rendezvény előkészületei is a jogszabályok szerint zajlottak."

Fideszes kérdések, kormányzati válaszok

Lezárult-e a vizsgálat az augusztus 20-i katasztrófa ügyében? - tette fel a kérdést a Fidesz helyettes szóvivője pénteken Budapesten. Cser-Palkovics András amiatt fogalmazta meg kérdését a Miniszterelnöki Hivatal Irodaháza előtt tartott sajtóértekezletén, hogy előző nap a kormányszóvivő arról beszélt: az államfő a vizsgálat végleges, részletes anyagát fogja megkapni. Az ellenzéki párt kíváncsi arra, hogy jelenleg a korábbi vizsgálatot folytatják-e, avagy új vizsgálat indult. Ha az utóbbi az igaz, akkor arra is kíváncsiak, hogy ki indította ezt a vizsgálatot, ki folytatja, milyen szervek bevonásával, s az a szakmai, vagy a politikai felelősségre tér-e ki? - közölte az ellenzéki párt helyettes szóvivője.

A kormányszóviői iroda pénteki közleménye szerint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Szilvásy György miniszter által elrendelt, az augusztus 20-i természeti katasztrófával foglalkozó vizsgálat lezárult. A tények tisztázása után még folynak a személyi felelősség megállapítására vonatkozó eljárások. Persányi Miklós szakminiszter ennek megfelelően további vizsgálatot kezdeményezett Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője ellen annak megállapítására, hogy mindent megtett-e azért, hogy működjenek a szükséges információs rendszerek és csatornák. Lamperth Mónika szakminiszter pedig vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Tatár Attila, valamint helyettese, Muhoray Árpád mindent megtettek-e a zökkenőmentes működés érdekében.