Nem lesz népszavazás az egészségbiztosításról

2008.11.03. 12:52

Az Alkotmánybíróság (AB) november 3-án megsemmisítette azt az országgyűlési határozatot, amelyben országos népszavazást rendelt el a több biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel összefüggésben.

A népszavazást a Gaskó István vezette Liga támogatásával az Albert házaspár kezdeményezte.

A parlament már június 9-én döntött az "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?" kérdés népszavazásra bocsátásáról, jóllehet az egészségbiztosítási rendszer módosításáról szóló törvényjavaslatot már visszavonták.

Az Ab álláspontja szerint a népszavazás elrendelését érdemben befolyásoló, lényeges, új körülménynek minősül, hogy az Országgyűlés a kérdés hitelesítését követően elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, majd a népszavazás elrendelését megelőzően hatályon kívül helyezte azt.

A népszavazási kezdeményezés körülményeinek ilyen jelentős megváltozása mellett nem állapítható meg, hogy teljesültek-e a kötelező, ügydöntő népszavazás Alkotmányban előírt feltételei, ebben a jogi helyzetben is támogatja-e azt az a több mint 200 ezer választópolgár, akiknek aláírását az OVB hitelesítette.

A népszavazás akkor tudja betölteni, ha a népszavazásra bocsátott kérdés tényleges törvényhozási törek­vések elé állít korlátot. Az Ab álláspontja szerint a törvény megalko­tásának megakadályozása abban az esetben képezheti népszavazás tárgyát, ha a tör­vény megalkotására valódi kormányzati, törvényhozási akarat fogalmazódott meg.

Albert Zsolt: a folyamatnak nincs vége

Albert Zsolt, aki feleségével együtt kezdeményezte a népszavazást, az MTI-nek azt mondta, az ő szerepük véget ért, amikor az OVB-hez eljuttatták az összegyűjtött aláírásokat. Véleménye szerint a folyamat ezzel az Ab-döntéssel nem zárult le, hiszen az Ab új eljárásra kötelezte az Országgyűlést.

Albert Zsolt elmondta, nem tervezik azt, hogy új kérdést fogalmaznak meg.