Belföld

Közel 20 milliárdos újjáépítési terv kerül a kormány elé

Tovább áradt a folyó Tiszabecsnél

2001. 03. 19., 16:10 | Frissítve: 2001. március 19., hétfő 17:04

A Gazdasági Minisztérium, valamint a földművelésügyi és közlekedési tárca közreműködésével készült el az az újjáépítési és vidékfejlesztési terv, amit kedden terjesztenek a kormány elé. A tervezet szerint az árvízkárosultaknak nem pénzbeli segítséget, hanem kedvezményes építési szolgáltatást fognak nyújtani. Eddig 215 ház dőlt össze, a helyreállítási költségek pedig a 19 milliárd forintot is elérhetik.

Kedden kerül a kormány elé az a javaslat, amely az árvíz sújtotta területek újjáépítésére, illetve vidékfejlesztésére tesz javaslatot. Bakondi György, a Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a tervet a Gazdasági Minisztérium, valamint a földművelésügyi és közlekedési tárca közreműködésével készítették el.

Eddig 215 ház dőlt össze és több mint kétezer épület sérült meg. A helyreállítások költsége a 19 milliárd forintot is el fogja érni. Bakondi György a kormány elé kerülő tervről csak annyit árult el, hogy nem pénzbeli segítséget, hanem kedvezményes építési szolgáltatást fognak nyújtani az embereknek. Abban az esetben, ha egy összedőlt vályogház helyére új, komfortos épület kerül állami támogatással, akkor annak a tulajdonosa nem lesz teljes egészében az előző ház lakója.

Már minden érintett településen van áram, a legtöbb helyen a gázszolgáltatás is beindult. Endrődi István az újjáépítési bizottság vezetője elmondta, tizenhárom településen alkalmatlan emberi fogyasztásra a víz, és megtisztítása másfél hétbe is beletelhet. Hét óvodában és hat iskolában szünetel a tanítás, de csütörtökön mindegyik intézmény kinyitja kapuját.

Árad a folyó Tiszabecsnél

Vasárnap estétől ismét áradt a folyó Tiszabecsnél, tizenkét óra alatt másfél métert emelkedett a folyó szintje. A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtő területén kedd hajnaltól ismét csapadékos időszak kezdődött, ami előre láthatólag egész héten tartani fog.

Fotó: Magyar Karitász
A Közép-Tiszán Kiskörénél hajnalban 829 centiméterrel tetőzött a folyó. A Tisza-tó alatti szakaszokon folytatódott a lassú áradás. Kedd reggel Szolnoknál a vízállás meghaladta a 800 centit, ezért a Nagykörű - Csongrád közötti védvonalakon is magasabb fokú készültség lépett érvénybe.

Tiszabecs és Záhony között, valamint a Szamos és a Kraszna torkolati szakaszánál továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben 205 kilométer hosszon, míg Tiszalöktől Csongrádig harmadfokú a készültség. Összesen 1269 kilométeren van szükség védekezésre.

Közel 150 gátőr mellett mintegy 400 segédőr látja el az éjjel-nappali szolgálatot, és számuk növekedni fog. Jelenleg tizenhat és fél kilométer hosszon 26 hektár áll víz alatt. A védelmi munkák Vezsenyben és Tiszavárkonyban befejeződtek, Tószegen folytatódott a régészeti lelőhelyet védő gát kiépítése. A védekezési munkákban háromezren vesznek részt, közülük 250 tűzoltó, 287 katona.

Több tízmillió forint adományokból

A mobiltelefonról hívható 1749-es szám segítségével eddig 35 millió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak megsegítésére – tájékoztatta az Indexet a négy mobiltelefon-szolgáltató. A Magyar Televízió Ma Reggel című műsora szintén gyűjtésbe kezdett, rajtuk keresztül több mint ötmillió forintra, valamint húsz ingyenes építési telekre érkezett felajánlás. A Paksi Atomerőmű harmincmillió forintnyi áramot biztosít térítésmentesen az árvízkárosultaknak, a Magyar Karitász pedig 14 millió forint értékben jutatott el segélyszállítmány az érintett térségbe.

N;
hirdetés