Vasárnap kezdődik az téli időszámítás

2008.10.21. 14:25
Idén szombatról vasárnapra virradóra, hajnali háromkor egy órával visszaállítjuk az órákat. Az óraátállítás célját, az energia megtakarítást azonban a legújabb kutatások szerint a technikai fejlődés és a megváltozott fogyasztói szokások miatt már nem éri el.

Magyarországon 1980 óta térünk át évről-évre a nyári időszámításra, hogy energiát spóroljunk. Ugyanígy tesznek az Európai Unió többi tagállamában is. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

A megtakarítás mértékét illetően többféle vélekedés is napvilágot látott már, sokan úgy gondolják például, hogy az energiatakarékos világítótestek terjedésének köszönhetően nem beszélhetünk számottevő fogyasztáscsökkenésről.

A villamosenergia-rendszer összfogyasztásának naponta elvégzett becslése és az üzemirányítás tapasztalatai alapján a világításra fordított teljesítmény körülbelül 300 megawattra tehető. Ez a hazai csúcsterhelés 4-5%-a, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hivatalos véleménye szerint. Ennek a 4-5 százalékos terhelésnek a mértéke a hatékonyabb eszközök alkalmazása ellenére sem nagyon változik. Egyre inkább jellemző ugyanis a megvilágítás mértékének növekedése, mind a közterületeken, mind a háztartásokban. Különösen erőteljes ez a hatás az adventi hetekben, a díszkivilágítások miatt.

Az óraátállítások körüli napok-hetek összevetése érdekes adatokkal szolgál. A MAVIR mérései szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 120-140 gigawattórával fogyasztunk kevesebbet, amely éppen a világításon megtakarítható energiát jelenti. A tavaszi átállítás után egy órával később kell bekapcsolni a lámpákat, és nagyjából ugyanakkor kapcsoljuk ki őket. Az új időszámítás kezdete előtti és utáni hét munkanapjai átlaga alapján az átállítás után a fogyasztás mindig kevesebb. Éves szinten naponta megközelítően 1000 háztartás energiafogyasztását takarítjuk meg így. A MAVIR számításai szerint a tavaszi átállással az 5 milliárd Ft-os évi megtakarítás egyenlően oszlik el a fogyasztók között.

Menetrend szerint ünnepnapok lesznek

Vasárnap hajnalban csak néhány vonat közlekedik. Azokat a személyvonatokat, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, a vonatindító állomások már a téli időszámítás szerint indítják.

A nemzetközi vonatok közül a Bécs–Budapest–Bukarest–Budapest–Bécs útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás-változás. A vonatok Békéscsabán illetve Lőkösházán körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád felől érkező budapesti járata Kiskunhalason vár a téli időszámítás szerinti indulási időre.

Nemcsak az óraátállításhoz igazodnak a vonatok ezen a héten, hanem az október 23-i nemzeti ünnephez is. A személyszállító vonatok módosított menetrend szerint fognak közlekedni. Október 22-én szerdán a pénteki munkanap, október 23-án, 24-én és 25-én az ünnepnapra érvényes menetrend lesz érvényben. November 1-én Mindenszentek napján és a november első hétvégéjén nem lesz változás a személyszállító vonatok menetrendjében.