Gergényi Péter: Budapest a spiccen van

2007.02.06. 14:06
Nem tért ki a Gönczöl-jelentésre Gergényi Péter a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2006-os évet értékelő értekezletén. A tábornok a 2006-os év eredményének nevezte, hogy a fővárosban tovább csökkent a bűncselekmények száma. Nem részletezve annyit elismert, hogy követtek el hibákat tavaly.

Annak ellenére, hogy tavaly sok negatív jelenség volt - mint például a fluktuáció és a szűkös anyagi helyzet - a Budapesti Rendőr-főkapitányság teljesítette vállalt kötelezettségeit. Budapest megőrizte vezető helyét az európai fővárosok között, mondta Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány keddi, budapesti évértékelőjén, de nem ejtett szót az őszi eseményekről, illetve a rendőrséget, a főkapitányt ért kritikákról, a Gönczöl-jelentésről.


Gergényi Péter évet értékelt (Fotók: Nagy Attila)

Gergényi a 2006-os év eredményének nevezte, hogy a fővárosban tovább csökkent a bűncselekmények száma. Tavaly valamivel több mint 108 ezer bűncselekményt követtek el, fél százalékkal kevesebbet, mint 2005-ben. Csökkent a lakosságot irritáló bűncselekmények száma, a lakásbetörések száma 2005-höz viszonyítva például 9,7 százalékkal. A személygépkocsi-lopások száma 9,5 százalékkal csökkent, tavaly 4,5 ezer volt a fővárosban.

Hibák vannak

"A főbb mutatókban Budapest a spiccen van" - fogalmazott Gergényi. Az európai fővárosokkal történő összehasonlításban a tábornok példaként említette, hogy míg Bécsben a nyomozás-eredményesség 29 százalék, addig Budapesten 52 százalék.


Hatásszünet

A főkapitány elmondta, hogy tavaly több mint 25 ezer bejelentett rendezvényt biztosítottak, ebből a gyülekezési törvény hatálya alá 6600 tartozott. Kiemelte, hogy a sok rendkívüli kiadás ellenére, a feszes gazdálkodásnak köszönhetően a BRFK tavaly is nullszaldósan, adósság nélkül zárta az évet.

"Természetesen azt sem hallgathatjuk el, hogy mi sem vagyunk hibátlanok, természetesen bizonyos hibákat mi is elkövettünk az év során, de igyekszünk ezeket a hibákat kijavítani" - mondta Gergényi Péter, de azt nem részletezte milyen hibákra gondolt. A 2007-es feladatokról szólva többek között kiemelte, hogy fokozott figyelmet kell fordítaniuk a különféle rendezvények biztosításának szakszerűségére, az intézkedések törvényességére.


A BRFK színe-java

Művészet és félelem

Egy, a változó politikáról szóló Nietzsche-idézettel nyitotta mondandóját az évértékelő értekezleten felszólaló Danielisz Béla. A Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke megjegyezte: a "hétköznapi hőstettek", hogy bűnözőket fognak el a rendőrök, ma már senkit nem érdekelnek, viszont az, hogy van-e kordon a Kossuth téren, mindenkit érdekel. A kordonbontásról szólva a városházi politikus kifejtette, hogy a ragadós minta lehet az, amit a fideszes politikusok mutattak múlt hét pénteken. "Legközelebb körfűrélsszel mennek az utcára, azt pedig a rendőrség fogja megszenvedni" - fogalmazott Danielisz. "Budapest polgárai újra félnek" - tette hozzá a kordonbontást követő közvélemény-kutatásokra hivatkozva. Danielisz szerint 2007-ben a BRFK legfontosabb feladata, hogy Budapest polgárainak biztonságérzete visszaálljon.


Danielisz Béla

A Demszkyt helyettesítő bizottságelnök szerint az a baj, hogy a jogi kérdéseket politikai úton, a politikai kérdéseket pedig jogi úton próbálják ma rendezni Magyarországon, és ebben a helyzetben művészet, hogy a rendőrség egyáltalán fenn tudja tartani a rendet. Az értekezlet végeztével Gergényi Péter sietve távozott és nem adott lehetőséget az összegyűlt újságíróknak kérdések feltételére.