Egyelőre vár a Bogdáni úti buszvégállomás cseréjével a főváros

2008.08.28. 21:37
Tárgyalást kezd a Bogdáni úti buszvégállomás áthelyezéséről a főváros egy közeli nagyáruházzal - döntött csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület módosította két hónappal ezelőtti döntését, amikor elfogadta, hogy a magántulajdonú területen épült végállomásért, illetve a közelben lévő szennyvízátemelő telep területéért öt másik ingatlant ad cserébe - a módosítás szerint a júniusi határozat végrehajtásának határidejét 90-ről 150 napra hosszabbították.

Hosszú vita után járult hozzá júniusban a Fővárosi Közgyűlés, hogy a BKV Bogdáni úti végállomásának és a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvízátemelő telepének területéért öt másik ingatlant adjanak cserébe. Mint kiderült, a főváros csak 1999-ben tudta meg, hogy magántulajdonban van az a terület, ahová a 6-os és a 86-os buszok Bogdáni úti végállomását építették 25 évvel ezelőtt, az emiatt indított pereket pedig elvesztette az önkormányzat. A helyzetet tovább bonyolította az az eljárási hiba, hogy az itt lévő kaszásdűlői lakótelep építésénél kártalanítás nélkül vették el azt a területet, ahová a szennyvízátemelő telep került.

Mindkét terület az Estivo Kft. tulajdonában van. A főváros ezért tárgyalásba kezdett a céggel, amely egyrészt a XI. kerületi Tétényi úti Üzletközpontot kérte cserébe a két óbudai területért, másrészt a szintén újbudai, Etele út 55. szám alatti ingatlanokat. Ez utóbbiakban most a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár, illetve a Budapesti Művelődési Központ van. A cég emellett díjat is kért azért, hogy a főváros cégei az elmúlt éveken használták területét. Ezért a IX. kerületi Ráday utca 10-12. számú ingatlanokat kérte cserébe.

A főváros által eredetileg készített értékbecslés szerint az elcserélendő ingatlanok és a követelések arányosak. A számítások szerint ugyanis 2 milliárd forintnál is többe kerülne a kisajátítás vagy a pénzbeli megváltás, ha pedig a buszpályaudvart elköltöztetnék, az 1 milliárd forintos költséget jelentene. Ezt az ellenzéki képviselők vitatták, de a csere a júniusi szavazásnál megkapta a szavazatok többségét.

Időközben azonban kiderült: a Bogdáni úthoz közeli Auchan áruház tárgyalna a fővárossal arról, hogy áthelyezzék a buszvégállomást a cég tulajdonában lévő területre. A közgyűlés ezért csütörtökön úgy döntött, hogy megvizsgálják ezt a lehetőséget. A testület egyben módosította két hónappal ezelőtti döntését, eszerint a júniusi határozat végrehajtásának határidejét 90-ről 150 napra hosszabbították.