Milliárdos lelépési díjat fizethet a BKV

2007.12.08. 10:06
Egy Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó informatikai céget, a Synergont szerződtetheti a BKV - írja a Magyar Hírlap. Ám az informatikai feladatokat ellátó jelenlegi cég lelépése vagy 6 milliárdot kóstálna. Egyesek pártpolitikai érdekeket sejtenek, a közlekedési cég szerint a piaci viszonyokat akarják feltérképezni, a Synergon pedig cáfolja, hogy a céghez Leisztingernek köze lenne.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a BKV fel akarja mondani az informatikai szolgáltatásokra hét évvel ezelőtt kötött és 2010 végéig érvényes szerződését. Csak hát a kontraktus felbontása esetén a céget vagy 6 milliárd forint lelépési pénz illetné meg. A Magyar Hírlap szerint a közlekedési vállalat azonban ezt a summát is kész kicsengetni.

Az anyagi gondjait egyébként járatritkítással ellensúlyozni kívánó BKV december 4-én ajánlattételi felhívást tett közzé az informatikai és üzemeltetési feladatokra. A Magyar Hírlap informátorai azt állítja, hogy a szerződés felbontási terve mögött pártpolitikai érdekek húzódnak meg. Szerintük a Synergont akarják helyzetbe hozni, és vélhetően a cég mögött álló Leisztinger Tamást.

Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgazgató-helyettese azt mondta, hogy a szerződés felülvizsgálata része a cég azon politikájának, hogy áttekintik a cég 2800 szerződését, az említett tenderrel pedig a piaci viszonyokat akarják feltérképezni. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy a szerződésbontás mennyibe kerülhet majd a cégnek. BKV december 4-én ajánlattételi felhívást tett közzé az informatikai és üzemeltetési feladatokra.

A Synergonhoz Leisztinger Tamásnak nincs köze - reagált a Magyar Hírlap cikkére Albrecht Ottó, a Synergon többségi tulajdonosa. Albrecht szerint egyébként a vállalkozás összforgalmának csak 21 százalékát adják az állami megrendelések. Ami az ominózus BKV tendert illeti, azt Albrecht tudomása szerint még ki sem írta a közlekedési társaság, de ha megteszi, a Synergon minden bizonnyal elindul rajta. A Synergon helyreigazítást kér a Magyar Hírlaptól, ha erre a cég nem hajlandó, jön a per.