Furcsa ingatlanügylet a fővárosi önkormányzatnál

2008.07.14. 14:38
Demszky Gábor főpolgármester két fővárosi bizottság rendkívüli ülését kezdeményezte egy ingatlancserével kapcsolatban. Az ügylet miatt Budapestet a pénzügyi ellenőrző bizottság fideszes vezetője szerint vagyonvesztés éri.

Demszky Gábor a jogi és pénzügyi ellenőrző bizottság együttes ülésének összehívását kezdeményezte a Bogdáni úti buszpályaudvarért az Estivo Kft.-nek felajánlott fővárosi kártalanítás ügyében.

György István (Fidesz), a pénzügyi ellenőrző bizottság (peb) elnöke azzal kereste meg a főpolgármestert, hogy olyan tények és ismeretek birtokában van, amelyek alapján feltehető, a Fővárosi Közgyűlés június 26-i döntésével, amellyel hozzájárult a kártalanításhoz, vagyonvesztés éri az önkormányzatot.

A főpolgármester annak vizsgálatára kéri a két szakbizottságot, hogy a közgyűlés döntése óta felmerült körülmények kapcsán látnak-e indokot és törvényes lehetőséget arra, hogy a közgyűlés újra napirendjére vegye ezt a kérdést.

György István a főpolgármesterhez írt levelében nehezményezte, hogy a közgyűlés június végi ülésén sem az önkormányzat vagyonkezelő társaságának (BFVK Zrt.) vezérigazgatója, sem Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes nem tájékoztatott arról, hogy egy cég 900 millió forintot ajánlott azért a Ráday utcai ingatlanért, amit az Estivóval kötendő kártalanítás keretében 530 millió forintért számolt be a kft.

A peb elnöke úgy vélte, hogy a létrejött megállapodás egyedül az Estivo Kft. számára előnyös, mivel összességében több milliárd forintos vagyonhoz jut ezáltal a fővárosi önkormányzattól. Az elnök szerint a Bogdáni úti ingatlant vissza kellene adni a kft.-nek, a buszpályaudvart pedig át kell költöztetni a BKV által javasolt másik helyszínre. Észlelt az elnök egy 90 millió forintos matematikai hibát is az áfa elszámolása kapcsán.

A Fővárosi Közgyűlés áprilisban a két főpolgármester-helyettes helyszíni javaslatára nem tárgyalt a Bogdáni úti buszpályaudvarral összefüggő kártalanítási ügyről. A közgyűlés előtt az önkormányzat gazdasági bizottságában Wieszt János (MSZP) XI. kerületi politikus felvetette, hogy a városrész elővásárlási jogával megvenné a kelenföldi városközpontot a fővárostól. A fővárosi önkormányzat jogi szakértői szerint azonban a kerületnek ez ügyben nincs elővásárlási joga.

Molnár Gyula (MSZP) XI. kerületi polgármester múlt heti tájékoztatóján jelezte, hogy a vagyonértékelésben jelzett 552 millió forintért, vagy ha már a kft.-hez került a bevásárlóközpont, akkor plusz 10 százalékért hajlandók megvenni azt.

A közgyűlés június végén az MSZP, az SZDSZ és az MDF szavazataival járult hozzá ahhoz, hogy az 526 millió forintra becsült Bogdáni úti ingatlanért kártalanításként átadják az 552 millió forintos Tétényi úti bevásárlóközpontot az Estivo Kft.-nak, annak luxemburgi tulajdonosainak. A cég emellett 1996-tól a buszpályaudvar használatáért 2,7 milliárd forintot igényelt. A főváros az ingatlanszakértői vélemény alapján 1,1 milliárd forintot ismert el használati díjként, amiért két Ráday utcai telket adtak cserébe.