Újabb 60 kilónyi világháborús lőszert találtak a Bosnyák téren

2008.12.07. 18:49
Újabb 50-60 kilogramm második világháborús lövedéket találtak a tűzszerészek vasárnap Budapesten, a Bosnyák tér mögött, egy régészeti ásatás területén - tájékoztatott Tószegi Péter, a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese.

Szombaton ugyanitt csaknem 350 kilogramm tüzérségi lövedéket ástak ki a földből. A vizsgálatok vasárnap is folytatódtak, de a sötétedés miatt most sem fejeződtek be, ezért a tűzszerészek hétfőn ismét kimennek a helyszínre. A lövedékeket ezúttal is a központi gyűjtőhelyre szállították.

Csaknem 40 tüzérségi lövedéket találtak a tűzszerészek vasárnap Budapest XIV. kerületében, a Bosnyák tér mögött. Összetételüket tekintve - csakúgy, mint szombaton - teljesen vegyesek. Ezen kívül kiástak különböző gyalogsági lőszereket is, ezek tömege körülbelül 10 kilogramm. Összesen 50-60 kilogrammnyi robbanószerkezetet találtak.

A robbanószerkezeteket szombaton kora délután fedezték fel. Sötétedésig csaknem 350 kilogramm második világháborús lövedéket sikerült kiásniuk és elszállítaniuk a tűzszerészeknek. Ezeket a rendőrség biztosítása mellett a központi gyűjtőhelyre vitték.

A vasárnapi lezárások a szombatihoz hasonlóan körülbelül 200 méteres körben érintették a környéket. Ismét több háztömböt kiürítettek, a BKV-járatok a Bosnyák tér és a Miskolci utca között nem közlekedtek, a Telepes utca felé terelték a buszokat. A rendőrség nem sokkal 16 óra előtt oldotta fel a lezárást.

Egyelőre nem tudni, hogy hétfőn mekkora területet érintenek a lezárások. Egyeztetés lesz a tűzszerészek, a rendőrség és az önkormányzat között, hogy olyan megoldást találjanak, ami a környék lakóinak, illetve az arra közlekedőknek a legoptimálisabb - mondta a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy lesz-e szükség a buszforgalom elterelésére a továbbiakban - tájékoztatott a BKV fődiszpécsere.

A hétvégén összesen több mint 400 kilogrammnyi robbanószerkezetet találtak a Bosnyák tér mögötti ásatásoknál, és feltételezhetően még mindig maradtak lövedékek a földben. A tűzszerészek héftőn folytatják a munkát.