Alakul a cigány gárda

2009.02.03. 14:50
A Nyugat-Magyarországon alakuló cigány gárda nevében nem lesz benne a gárda szó, vezetőjének pedig a győri vajdát kérték fel.

Cigány gárda felállítását hirdette meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetség vezetője. Pádár László tervei szerint a szervezet önvédelmi, önszerveződő csoport lesz, azzal a céllal, hogy demonstráljon a cigányság érdekeiért. Pádár elmondta, hogy a múlt heti iváni Magyar Gárda-felvonulás hatására született meg benne a szervezet alapításának gondolata. "Én elbújtam akkor, mert nem akartam, hogy megverjenek. De ezt már bánom, mert nem elbújni kell, hanem fellépni a szélsőjobboldali demonstrációk ellen. Mi ott nem kaptunk szót, pedig ha van egy ilyen szervezetünk, akkor mi is összegyűlhetünk egy közeli helyszínen."

Eszerint a cigány gárda ellentüntetések szervezésével fog reagálni a Magyar Gárda gyűléseire, kérdeztük, amire Pádár úgy reagált: a cigány gárda nem fog masírozni. "Mi azért hozzuk létre a szervezetet, hogy az érdekeinket érvényesítsük. Hogy a munkahelyünk és az otthonunk közt masírozhassunk."

Pádár, aki egyébként az MSZP győri képviselője, hangsúlyozta, hogy távol áll tőlük a radikalizmus. "Ez inkább egy civil szervezet lesz. A nevében nem is lesz benne, hogy gárda" - mondta. Kérdésünkre, hogy akkor miben különbözik a már működő cigány szervezetektől, azonban mégis a gárdás vonalat hangsúlyozta. "Hiszen maga is megkeresett erre a hírre. Nekünk pedig ez a fontos, hogy nyilvánosságot kapjunk."

A cigány gárda munkanevű szervezet amúgy az ország csupán három, nyugati megyéjében szerveződik. Zala, Vas és Győr-Sopron-Moson megyében kezdenek toborozni. A szervezet vezetőjének Pádár a győri vajdát, Lakatos Lászlót kérte fel.

A tagok nem viselnek majd egyenruhát. "A bőrünk színe lesz az egyenruha" - jelentette ki Pádár. Kérdésünkre ugyanakkor kijelentette, bárki lehet tag, akár Magyar Gárdás is, ha a célja, hogy segítse a cigányok felemelkedését.

A szervezet tevékenységéről Pádár konkértumokat nem mondott, mivel tervei szerint ő maga "egyszerű katona" lenne csak, a vezetést az említett Lakatos Lászlóra bízná. A fizikai felkészítést firtatva annyit elmondott, az egészségügyi nevelés nagyon fontos, és erre hangsúlyt fektetnének.

Az MSZP nem nyilvánított véleményt képviselőjének kezdeményezéséről, mivel azt nem politikusként, hanem civilként indította útjára, mondta végezetül Pádár.