A főváros fellép a galambok túlszaporodása ellen

2008.06.10. 19:05
Megoldási javaslatokat készített a főváros az utcai galambok túlszaporodásának megakadályozására. A madártani egyesület elismeri a probléma létezését, de a mészárlást nem tartanák elfogadhatónak.

A szabadon élő városi galambok túlszaporodásának megakadályozására készített megoldási javaslatot szakértők bevonásával a Főpolgármesteri Kabinet - közölte a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a kabinet Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes indítványára tárgyalt kedden erről a kérdésről. Az előterjesztő szerint egyre nagyobb problémát okoz Budapesten is a galambok elszaporodása. Prágában ez ellen fogamzásgátlót adnak a galamboknak, Londonban tiltják az etetésüket, Németországban pedig vándorsólymok telepítésével próbálják kezelni a problémát - jegyezte meg.

Az igazgató tájékoztatása szerint a Főpolgármesteri Kabinet döntésének megfelelően a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Fővárosi Állategészségügyi Állomás bevonásával felmérést készítenek a budapesti galambállományról, a túlszaporodás mértékéről és a lehetséges megoldásokról.

Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportjának vezetője úgy nyilatkozott, hogy egyetértenek a probléma megoldásával, de a "mészárlást" nem támogatják.

A vezető elismerte a probléma létezését, a fertőzésveszélyt, de az egyesület csak olyan megoldást tart elfogadhatónak, amely nem jár a galambpopuláció ritkításával. "Ezt a nemszeretem helyzetet nem mészárlással kell megoldani" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az épületek hálózásával történő kiszorítást támogatják.