Kiszáríthatják a Gödör Klubot

2008.06.25. 11:31
Hiába a hétfői optimista nyilatkozatok, az Erzsébet téri Gödör Klub büféjének nincs engedélye, a vita tovább tart a tulajdonosokról, az üzemeltető szerint pedig a hely a büfé bevétele nélkül nem tud életben maradni. A vendégeket megkérték, hogy érezzék magukat egy házibuliban és hozzanak magukkal innivalót, ha fogyasztani akarnak.

Bár hétfőn optimista nyilatkozatok hangoztak el a fővárosi SZDSZ-frakció részéről, hogy a Gödör Klub büféje hamarosan megkapja a fővárosi önkormányzattól a szükséges hozzájárulást a nyitáshoz, a főpolgármesteri irodán annyit közöltek, hogy csak az állam rendelkezik a tulajdonosi jogokkal. Czuk Dóra szóvivő hangsúlyozta, hogy keresik a megoldást, szeretnének segíteni, de tulajdonosi jogokkal nem rendelkezik a főváros.

Reményt ad a helyzet rendezésére, hogy a fővárosi közgyűlés kiemelt fejlesztések bizottsága csütörtöki ülésén napirendre tűzi a kérdést, és kiadhatja a szükséges tulajdonosi hozzájárulást.

Filep Ákos klubvezető szerint ha nem lesz büfé, akkor a klub nem tudja magát eltartani és bezár. Közölte, hogy a hónap végéig lekötött koncerteket még megtartják.

Filep Ákos elmondta, hogy a büfének jelenleg nincs engedélye. Állandó működési engedélyt kértek az illetékes kerületi önkormányzattól, minden részengedélyt beszereztek, csak egy hozzájárulás hiányzik, az Erzsébet tér tulajdonosáé, a fővárosé.

Az V. kerület hétfői közleménye szerint, ha a Gödör Klub beszerzi a fővárosi önkormányzattól, mint tulajdonostól a működéshez szükséges hozzájárulást, akkor az V. kerület kiadja a működési engedélyt.

Az Index úgy tudja, hogy a főváros azért nem tudta kiadni a tulajdonosi hozzájárulást, mert "nem lépett birtokba" a területen. A terület tulajdoni rendezésén ugyanis nyolcadik éve vitázik a főváros és a kultusztárca.

Csakhogy Filep Ákos szerint a telekkönyvben csak a főváros szerepel, mint tulajdonos, így hivatalosan bármikor megadhatná a hozzájárulást. Az Index megkérdezte a fővárost, ahol nem tudtak a telekkönyvi bejegyzésről, és a kultusztárcát is, ahol mindkét nyilatkozati joggal bíró vezető szabadságon van.

Ez a furcsa átmeneti tulajdonjogi helyzet eredményezte azt, hogy a Gödör Klub büféje a 2002-es nyitástól kezdve csak ideiglenes engedélyt kaphatott, amit havonta kellett meghosszabbítania. A gyakorlat felkeltette az ügyészség figyelmét, eljárást indítottak, majd az év elején megállapították, hogy ez joggal való visszaélés.

Nyári nap a Gödörben

A döntés nyomán másfél hónapja az ÁNTSZ megtagadta a büfétől az ideiglenes engedély kiadását. Filep Ákos nem vitatja, hogy a kerület jogosan járt el, amikor múlt hét végén bezáratta a büfét, hiszen nem volt ideiglenes engedélye. (Az állandó működési engedélyhez szükséges ÁNTSZ-hozzájárulás viszont megvan a büfének, az viszont nem léphet életbe.)

Viszont a büfé már korábban beadta az állandó működési engedély iránti kérelmét, mert már régóta szerettek volna változtatni a havonta megújított ideiglenes engedélyen, ám az eljárás megállt a tulajdonosi hozzájárulás hiányában. Ami a klubvezető szerint érthetetlen, mert nem ró újabb kötelezettségeket sem a fővárosra, sem a minisztériumra.

A Gödör Klub működési modellje sajátos koncepción alapul: egy építész iroda kulturális nonprofit vállalkozásként megbízási szerződéssel bonyolítja az üzemeltetést. A bevételeket a büfét működtető vállalkozás biztosítja, túlnyomórészt ebből (kisebb részt a koncertbelépőkből és szponzori pénzekből) finanszírozzák a kulturális eseményeket.

Filep Ákos sajnálatosnak tartja, hogy politikai csatározás lett a Gödör Klub ügyéből, ők elsősorban a klub, a civil agora megmaradását szeretnék. Ezért állapodtak meg korábban az V. kerülettel arról, hogy betartják a közterületeken érvényes zajhatárokat (este tízig 55 decibel, utána 45 decibel), éjszaka összeszedik a téren a szemetet, biztonsági járőr vigyáz a rendre a környéken és hat mobilvécét állítottak fel a parkban.

Gödörtörténet

Az Orbán-kormány idején félbemaradt Erzsébet téri Nemzeti Színház gödrének befejezéséről 2002-ben állapodott meg a kormány és a főváros, de egyezségre azóta sem jutottak. Az akkori terv szerint a kulturális tárca átvállalja azt a hárommilliárd forintot, amelyet az alapokra, a mélygarázsra és a befedésre hitelből költöttek. A főváros ezután birtokba lép, és pályázatot ír ki a földalatti létesítmény befejezésére. Az elképzelés szerint a Gödörben lehet kulturális centrum, konferenciaközpont, vendéglő. A legutóbbi hírek szerint a pályázatot a Városháza tömb építésére kiírandó tenderrel együtt jelentetik majd meg - feltéve, ha addig megegyezik az állam és a főváros a tulajdonjogi kérdésekben.