Rossz homokkal tankolták fel a Combinókat

2008.11.10. 16:18
Hétfőn egész nap javították a Combino villamosokat, ezért a járműveket folyamatosan 10-12 régi, Ganz csuklós villamos pótolta a Nagykörúton. Az Index úgy tudja, hogy a Combinók homokadagolójába nem megfelelő homokot töltöttek, ezért az összes villamosnál újra kellett tölteni a tartályokat.

Az Index úgy tudja, hogy a hétvégén többször jelentkezett probléma fékezéskor a Combino villamosoknál, főleg a Karinthy úti megállóban. A járművek téli időjárásban igen fontos homokadagolója, szakmai nevén homokolója nem működött megfelelően, ezért a benne levő homokot az összes Combinón ki kellett cserélni.

Hétfő délután még több Combino a rossz homokkal közlekedett, a többségüknél azonban már elvégezték a javítást. A Nagykörúton a javítás alatt álló Combinókat a régi Ganz csuklós szerelvények helyettesítették. A BKV-nál egyelőre csak annyit mondtak, hogy keddre az összes Combino rendben lesz.

Az Index úgy tudja, hogy a hibát rossz minőségű, nem az előírásoknak megfelelő homok okozta. Az őszi-téli időjárásban csúszóssá váló sínek miatt ugyanis a járművek vaskereke megcsúszhat, ezért rendszeresen homokot szórnak alá, amelyik javítja a tapadást.

A sínre szórt, tapadásjavító homok a felelős a többi között az elmúlt hetekben erőteljesen megnövekedő porszennyezésnek is a Nagykörúton.

Az Index keresi az ügyben a BKV-t.