Leadták a tojásaikat a jobbikos tüntetők

2008.04.24. 13:36
A XII. kerületi turulért aggodó jobbikosok a be nem jelentett tüntetés helyett a városházára vonultak. Aki rendben leadta a "demonstrálótojását" azt be is engedték, így most az ülésteremben üldögélnek Árpád-sávos zászlók társaságában. És ez még sokáig így is marad, mert hiába javasolta Pokorni Zoltán, hogy hozzák előre a turul sorsáról döntő napirend tárgyalását, a fővárosi koalíció leszavazta a felvetést.

Csütörtöki ülésén dönt a fővárosi közgyűlés a XII. kerületi turulszobor jövőjéről. Az engedélyek nélkül épített emlékmű bontását jogerős bírósági ítélet mondja ki, a fővárosi koalíciós többségnek nem áll szándékában szembemenni a bírósági döntéssel, és az előterjesztés szerint csak tudomásul vennék a bírósági ítéletet.

A Jobbik villámtüntetést hirdetett a közgyűlés elé délután kettőre, mert úgy saccolták, ekkor kerül majd napirendre a kérdés. A tüntetést a rendőrség nem vette tudomásul, mert későn jelentették be.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere azt javasolta a közgyűlés elején, hogy vegyék előre az ügy tárgyalását, hogy mire a tüntetők megérkeznek már legyen meg a döntés, de a koalíciós képviselők leszavazták ezt az indítványt. Pokorni az Indexnek azt mondta, azért kellene lezárni a turulügyet, hogy elmúljon ez a hisztéria.

Az újvárosháza előtt egyébként jelentős rendőri erők készültek a tüntetésre, a közgyűlési terembe pedig táskaátvizsgálás után lehet csak belépni, az épület tele van biztonsági emberekkel, illetve a Közterület Felügyelet marconább munkatársaival.

A tüntetni vágyók azonban kerülték a balhét, s inkább halggatósággá lényegültek át. Átvizsgálás után mintegy 20-25 ember ballagott be a vendégeknek fenntartott helyre. Demokratikus jogaik gyakorlásában senki nem korlátozta őket, belépésüknek egyetlen feltétele akadt: be kellett szolgáltatni a magukkal hozott tojásokat. (Megjegyzendő ez a kényszerítő intézkedés azért egy embernél kiverte a biztosítékot. Az illető bőszen követlte, hogy mondják meg neki, melyik törvényi is írja elő, hogy meg kell válnia tojásaitól.) Mindenestre a tojásokon kívül mást nem vontak be a demonstráloktól, így háboríttatlanul ücsörögnek Árpád-sávos zászlaik alatt.

A közgyűlés ismét napirendjére tűzte a főváros új egészségügyi modelljével kapcsolatos koncepciójának ügyét, a Horváth Csaba főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés 330 millió forintot irányzott volna elő a kórházholding létrehozásának előkészítésére, de az ellenzék az SZDSZ-szel karöltve levette a napirendről az előterjesztést.

Döntöttek viszont arról, hogy benyújtják a kormánynak a 4-es metró uniós támogatásához szükséges pályázatot, a kabinet döntéséig azonban az anyag továbbra sem nyilvános. Erre tekintettel a közgyűlési ellenzék nem vett részt a kérdésről rendezett szavazásban.

Levették a napirendről azt az előterjesztést, amely egy ingatlancseréről szólt volna. Egy adminisztrációs hiba következtében ugyanis magánkézbe került az Óbuda Bogdáni úti buszpályaudvara és a főváros a visszaszerezéséért indított pert elveszítette. Az indítvány azt tartalmazta, hogy a buszpályaudvarért cserébe a Kelenföld városközpontban lévő telket adták volna, ám a városüzemeltetési bizottság keddi ülésén az derült ki, a BKV-nak nem is biztos, hogy szüksége van a területre, hiszen a 86-osnak Újbudán is lehet a végállomása, így a Bodáni útnál elég volna csupán egy buszforduló. Az ügyre a BKV állásfoglalása után térnek vissza.

Azonban végre jó dolgok is történtek a közgyűlésben: a testület rábólintott a kismama bérlet bevezetésre.