A rendőrség nem ismeri a KRESZ-t

2008.07.02. 10:12
Hivatalos levélben indokolta a BRFK, hogy miért parkolhatnak a Ligetben a turistabuszok. Csak éppen rosszul értelmezték a szabályt.

A Városliget már évek óta nem a város zöld tüdeje, és nem is pihenőhely, hanem sokkal inkább festői buszparkoló, számoltunk be a lehetetlen állapotokról. Az Olof Palme sétányon ugyanis nemcsak sétálni nehéz a két sorban álló, középen pedig manőverező buszoktól, hanem lélegezni is. A légkondicionáló miatt járó motorok következtében a park szmogosabb, mint a forgalmas Dózsa György út.

A BRFK felvétele

A buszvezetők egy, a rendőrséggel kötött, hallgatólagos megállapodásra hivatkoztak, amikor azt firtattuk, hogy a tiltó jelzés ellenére miért nem szúr szemet a tilosban parkolás.

A BRFK sajtóosztályára írt levelünkre tíz nappal később kaptunk választ. "Műjégpálya után az Olof Palme sétányon egy "Behajtani tilos" közlekedési tábla van, a BKV és az engedéllyel rendelkezők kivételével senki nem közlekedhet azon az útvonalon. A táblán egy kiegészítő jelzés látható, mely alapján a buszok parkolása az adott területen engedélyezett" - indokolta a hivatalos levél, hogy miért nem lép fel a rendőrség a turistabuszok tömegeivel szemben.

A mellékelt, 1973-ból származó fotók egy időre elaltatták a gyanakvásunkat, és átadtuk magunkat a víziónak, elképzelve, ahogy a szürke egyenruhás közeg kiballag a Ligetbe, Zenit gépébe Orwo filmet fűz, majd kattint, hogy a későbbi korok embere is ismerhesse a kihelyezett jelzőtáblákat.

Fotó: BRFK

A későbbi korok embere azonban ismeri a jelzéseket, miközben úgy tűnik, ugyanez nem mondható el a rendőrségről. A fotón látható tábla a KRESZ szerint ugyanis a menetrend szerint közlekedő autóbuszok behajtását teszi lehetővé, a turistabuszokét, amire kérdésünk is vonatkozott, nem.

Az üggyel kapcsolatban újabb levélben érdeklődtünk a BRFK-nál. A rendőrséggel köthető hallgatólagos megállapodásról és a KRESZ értelmezési lehetőségeiről beszámolunk.

A KRESZ a buszos tábláról

(15) Ha az (1) bekezdés a), b), n) és z) pontjában említett jelzőtábla alatt az 59/a. ábra szerinti kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra van, a jelzőtáblával jelzett tilalom a menetrend szerint közlekedő autóbuszra és/vagy kerékpárra nem vonatkozik.

Az említett n) pont a mindkét irányból behajtani tilos táblát jelenti. "n) "Mindkét irányból behajtani tilos" (40. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útra mindkét irányból tilos behajtani."