Csicsás lámpák virítanak a budai főutakon

2008.06.03. 15:29
Érdekes vonalvezetésű sárga közvilágítási lámpákat kapott a Budaörsi út és az Alkotás út az elmúlt napokban. A főváros évente 2-3 ezer elhasználódott lámpatestet cserél le, de ilyen csicsás darabokat csak a kiemelt főutak kapnak. Városképi zsűri egyelőre nincs.
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A szokványostól eltérő színű és formájú közvilágítási lámpákba ütközhet a tekintete annak, aki mostanában a Budaörsi úton vagy az Alkotás úton közlekedik. A Claudia fantázianévre hallgató mintegy 300 darab lámpatestet a fővárosi önkormányzat cége, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft szereltette fel.

Horváth Lajos, a társaság igazgatója elmondta, hogy idén 3 ezer régi, elhasználódott lámpatestet cserélnek le, összesen 150 millió forint értékben. A 3 ezerből 500 darab a kiemelt útvonalakra kerül, ezekre megpróbálnak díszesebb, formabontó lámpákat vásárolni. Idén eddig a Budaörsi út és az Alkotás út kapott a sárga lámpákból, de felszerelnek még kétszáz darabot idén a Külső Váci útra is.

Az Alkotás úti Claudia

Ebben az évben új gömblámpákat kap a Nagykörút járdája is. Tavaly az Üllői út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út nyerte el közvilágítási szempontból a kiemelt státuszt, ám ezeken az utakon nem a sárga Claudia, hanem a futurisztikus Aurelia adja a fényt az autósoknak. A lámpák beszerzésére pályázatot írtak ki.

Ughy Attila, a fővárosi közgyűlés városfejlesztési és városképvédelmi bizottságának elnöke az Indexnek elmondta, hogy az utcaképért is felelős testület nem tárgyalt a Budaörsi úti és Alkotás úti lámpákról, ezért nem tudott véleményt nyilvánítani róla. A beszerzést ugyanis nem kötelező a bizottság elé terjeszteni a jelenlegi rendelet szerint, ám a politikus kezdeményezi a rendelet módosítását.

Ha a döntési jogkör ugyanis a BDK Kft-nél marad, és az egyik egyedi oszlopot például kidönti egy teherautó, akkor a jogszabály szerint a kidőlt lámpa pótlására új pályázatot kell kiírni, és a legolcsóbbat kell megvásárolni. Ez pedig azt eredményezné, hogy a lámpasor - kiemelt státusz ide vagy oda - csakhamar szedett-vedetté válhat.