Negyvenkét Szekeres Imre egy városban

2008.10.06. 09:09
A NATO informális miniszteri találkozóját rendezik csütörtökön és pénteken Budapesten a Marriott Hotelben, de már hétfő reggeltől egy sor belvárosi utcában tilos parkolni. Magyarország először rendez ilyen eseményt.

Csütörtökön és pénteken a mostani 1,8 millió helyett 42 ezer budapestire jut majd egy védelmi miniszter. A NATO itt rendezi ugyanis az informális miniszteri találkozóját, emiatt 42 védelmi miniszter és még vagy hétszáz külföldi vendég jön a fővárosba. (Nemcsak a szervezet 26 tagja lesz jelen, hanem például Afganisztán, Jordánia vagy Albánia védelmi minisztere is.) A rendezés 440 millió forintba kerül.

A jókora kerülőre kényszerülő vagy a dugóban veszteglő autósoknak azt ajánljuk, gondoljanak arra, hogy ilyen eseménynek még soha nem volt házigazdája Budapest.

A legnagyobb útzár a Belvárosban lesz, a tanácskozás fő helyszínéül szolgáló Marriott Hotel környékén: csütörtökön és pénteken egész nap le lesz zárva az Apáczai Csere János utca, a Pesti alsó rakpart Közraktár utca és Garibaldi utca közötti szakasza, a Dorottya utca Roosevelt tér és Szende Pál utca közötti szakasza, a Szende Pál utca, a Vigadó utca Vörösmarty tér és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, a Deák Ferenc utca, a Türr István utca és a Régiposta utca.

Szerda késő délután és csütörtök reggeltől délután három óráig pedig lezárják a Kossuth Lajos teret is.

Nem lehet majd közlekedni csütörtök délutántól éjfélig az Állatkerti körút Hősök tere és Állatkerti út közötti szakaszán, a Hősök terén, az Olof Palme sétány Hősök tere és Műcsarnok mögötti út közötti szakaszán, valamint a Kós Károly sétányon sem.

Több belvárosi utcában és a Hősök tere környékén is tilos megállni a héten, sok helyen már hétfő reggeltől.

A delegációk vonulási útvonalát is lezárják szakaszosan és időlegesen csütörtök délelőtt és péntek délután. Az egyik útvonal: Ferihegy 2. repülőtér – 4. számú főút – Ferihegyi repülőtérre vezető út – Üllői út – Haller utca – Soroksári út – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Roosevelt tér – Apáczai Csere János utca.

A másik: Ferihegy 2. repülőtér – 4. számú főút – Ferihegyi repülőtérre vezető út – Üllői út – József körút – Erzsébet körút – Teréz körút – Oktogon – Andrássy út – József Attila utca – Roosevelt tér – Apáczai Csere János utca.

Csütörtökön és pénteken egész napra kétirányúsítják az V. kerületben a Türr István, az Aranykéz, a Régiposta és a Galamb utcát.

Az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei évente két alkalommal informális, egyszer pedig hivatalos ülés formájában találkoznak. A hivatalos védelmi miniszteri találkozót mindig a brüsszeli NATO-központban rendezik, míg az informális találkozóknak más-más tagország ad otthont.

A döntés-előkészítő jellegű informális tanácskozás egyik kiemelt témája a szövetség átalakulása, a korszerűbb és rugalmasabb működés biztosítása. Döntés várhatóan jövőre lesz majd a reformokról. Napirenden szerepel a NATO-műveletek - mint az afganisztáni ISAF és a koszovói KFOR - helyzete is. Találkoznak Budapesten a NATO-miniszterek a tagság küszöbén álló két ország, Horvátország és Albánia védelmi tárcájának vezetőjével és itt ülésezik először miniszteri szinten a NATO-Grúzia Bizottság.

A budapesti találkozót szeptember 19-én Londonban, kötetlen megbeszélés keretében készítették elő a védelmi miniszterek. Ezen a londoni találkozón a kaukázusi válsággal és a NATO tevékenységének egészével kapcsolatban a miniszterek hangsúlyozták: nem látják szükségét, hogy a grúziai konfliktus nyomán változtassanak azon az irányvonalon, amelyet a szövetség stratégiai koncepciójának korszerűsítésére elképzeltek. Modernebb, rugalmasabb erőkkel rendelkezve a NATO eleget tud tenni mind a területén kívüli küldetéseknek, mind saját tagjai megvédelmezésének - állapították meg. A londoni értekezleten felmerült az áttérés a közös finanszírozás elvére. Eszerint ha a 26 tagállam közösen határoz valamely politikai célról, elérésének feltételeit közösen teremtenék meg, és nem a feladatban részt vevők fedezik a költségeket.

A hivatalos védelmi miniszteri ülést, amelyen döntéseket hoznak, mindig júniusban tartják Brüsszelben.