Mi épül a Duna közepén a Galvani útnál?

2009.01.26. 16:00
Az elmúlt hónapokban építkezés kezdődött a Dunán a dél-budai Galvani úttal egyvonalban, a majdani Galvani-híd helyén. Jelenleg az uszályhíd a csepeli oldaltól a folyó közepéig ér, ahol egy darus hajó dolgozik. Kis területen elterelték a vizet, úgy néz ki a partról, mintha pillért építenének. De nem.

Az Index megkérdezte a kivitelező Hídépítő Speciál Kft.-t, amely korábban a Lágymányosi híd pillérjeinél is dolgozott, hogy milyen munka folyik a Duna közepén. A cégnél elmondták, hogy nem hídpilléreken dolgoznak, hanem az épülő csepeli szennyvíztisztító kiömlő csövét fektetik le a Duna medrében, ahol majd a megtisztított víz visszaérkezik a folyóba.

A napokban elkészült fővárosi közlekedési rendszerfejlesztési terv szerint lesz a térségben híd. Közelebbi határidőt nem határoztak meg, a céldátum 2020. Addig két új híd is épülne Budapesten: délen az Albertfalvai (a csepeli Ady Endre út folytatásában), északon az Aquincumi (az Árpád út vonalában).

Hogy mekkora jelentősége van a terveknek, jelzi, hogy a néhány évvel ezelőtti fejlesztési tervek szerint az Aquincumi hidat idén már építeni kellene. A beruházást azonban tavaly hátrasorolták, mert nem tudtak uniós pénzt szerezni hozzá és északon amúgy is megépült az új M0-s híd.

Városházi források szerint ma már nem az a kérdés, hogy az Aquincumi vagy az Albertfalvai híd legyen előbb, hanem az, hogy az Albertfalvai vagy a Galvani híd. Beleznay Éva, Budapest főépítésze legutóbb a kérdésben úgy nyilatkozott, hogy a térségben befektetők jelezték: beszállnának egy új híd költségeibe.

A ferencvárosi, csepeli és újbudai befektetői források összefogásáról egy éve folynak tárgyalások, ám még mindig nincs kézzelfogható eredmény, pedig becslések szerint az ingatlanfejlesztői, vállalkozói tőke a híd építési költségeinek 50 százalékát is fedezhetné.

Az Index úgy tudja, hogy a befektetők elsősorban az újbudai Andor utcával egyvonalban tervezett Galvani híd építését támogatnák, mert ez van közelebb a beruházásaikhoz. A befektető cégek településfejlesztési hozzájárulásként szállnának be, egyrészt saját érdekből, másrészt az építési engedélyek fejében.

A fővárosi közlekedési lobbi viszont az Albertfalvai hidat nyomja, mert azzal lendületet kapna a Körvasútsor (korábbi nevén Munkás) körút déli szakaszának építése, ráadásul a Galvani híd a már amúgy is leterhelt Andor utcára zúdítaná a forgalmat.

Akármelyik déli híd építése mellett születik döntés, a tervezéshez 2,5 év, a kivitelezéshez pedig még legalább 2,5 év szükséges, azaz öt éven belül biztos nem lesz új híd a Dunán. Ráadásul a déli hidakhoz kapcsolódna egy-egy kis híd a Soroksári Duna-ágon, ami tovább növeli a költségeket. Ráadásul a közlekedési rendszerfejlesztési tervben az Albertfalvai híd kisebb párja már nem is egy híd, hanem egy, a Kis-Duna alatt áthaladó közúti alagút.