Bezúzzák a muzeális postaládákat

2008.06.11. 13:37
Hiába érdeklődnek többen a megvétele után, a Magyar Posta bezúzza lecserélt, régi fővárosi postaládákat. A városképvédőknek viszont sikerül megmenteni néhányat Budapest közterein.

Bezúzzák a leszerelt, régi díszes postaládákat, derült ki azon az egyeztetésen, amelyen Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója és az Ughy Attila, a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottságának elnöke tárgyalt a levélszekrények sorsáról.

Az uniós szabványok (szélesebb levélnyílás) miatt lecserélt budapesti levélládák ügyében többször is tiltakoztak a városvédő szervezetek, most úgy tűnik, hogy kompromisszumot köt a két fél.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a már lecserélt régi postaládákat bezúzzák, mert rossz állapotúak és olyan elemeik vannak, amelyek ezt indokolttá teszik. Kérdésre közölte, ilyen például a vörös festés, ami míniumot tartalmazhat.

Bár többen jelentkeztek, hogy a díszes levélládákat megvásárolnák, a Posta nem adja el őket, mert Tomecskó Tamás szerint az is kérdéses - például adó szempontjából -, hogy lehetne elszámolni a bevételt. Hozzátette, hogy a Posta szeretne jó kompromisszumot kötni az ügyben, ezért az a megoldás körvonalazódik, hogy az idegenforgalmi és városképi szempontból frekventált területen maradhatnak a régi ládák.

Ráday Mihály városvédő bemutatja az új postaládáról készült fényképeket

Ughy Attila, a városképvédelmi bizottság elnöke elmondta, hogy a Posta számos régi levélládát a főváros engedélye nélkül, illegálisan cserélt le. Hozzátette, a testület ragaszkodik ahhoz, hogy a fontos belvárosi területeken, például a Nagykörúton belül megmaradjanak a városképbe illeszkedő régi ládák.

A testület megegyezés szerint két héten belül kap egy listát arról, hogy a Posta eddig hány helyen cserélte le, és hány helyen tervezi lecserélni a levélládákat. Ezután a vállalat és a bizottság megpróbál egyezségre jutni abban, hogy pontosan hol, és hány darab régi levélláda maradjon a helyén.