Repülők hangorkánjától szenvednek a XVII. kerületben

2008.10.30. 22:12
Mintegy 200 repülő húz el öt nap alatt a XVII. kerület egyes részei fölött, mivel felújítják a ferihegyi reptér kifutópályáját, így minden gép a kerület fölé startol, és landol. Repülési magasságuk 100 méter, a lakók birtokháborítás miatt perelnek, mert akkor a zajszint, mintha az Astoria közepén ücsörögnének.

Birtokháborítás miatt perlik a Ferihegyi repülőteret a XVII. kerület lakói, mondván: a kifutópálya felújítása miatt most sokkal elviselhetetlenebb a zaj, mivel az összes gép a XVII. kerület felett száll fel és le. Hétfő és péntek között körülbelül 200 repülőgép zúg a házak felett.

A reptér üzemeltetője szerint viszont mindent megtesznek, hogy elviselhető legyen a zajterhelés, de amíg a felújítás tart, nem tudnak mit tenni. Ám mivel a gépek közel alacsonyan szárnyalnak a házak felett, mintegy 80 decibel körüli zaj üti meg a lakókat. Összehasonlításként: az Astoria kereszteződésében, amikor a kocsik zöldnél elindulnak, 72 decibel dübörög.

Mivel az egyik lakó szerint a gépek 100 méterre repülnek a házak tetejétől, birtokháborítás miatt perlik a Budapest Airportot. A reptér üzemeltetője azt mondja, mindent megtesznek, hogy mindenkinek jó legyen. y a legkevesebb zajterheléssel sújtsák a lakosságot. Az egyensúlyt kell megtalálni.