Rendőrségi hangfelvétel a terézvárosi korrupcióról

2008.02.05. 18:05
Úgy tudjuk, a Nemzeti Nyomozóiroda birtokában van egy hangfelvétel, amin a terézvárosi vagyonkezelő igazgatója 18 millió forint kenőpénz kifizetését ajánlja egy vállalkozónak egy kerületi üzlethelyiség bérleti jogáért. A kenőpénz közvetítője azt állítja, az ügylet mögött az egyik terézvárosi alpolgámester áll, de ő vadul tagad.

Korrupció vádja vetül a terézvárosi képviselőtestület felsővezetésére, legalábbis ezt állítja egy vállalakozó. Berecz Károly, a Müárt-Press Kft. ügyvezetője azt mondja, hogy a cége Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyisége miatt közvetítőkön keresztül a VI. kerület döntéshozói 18 millió forint csúszópénz megfizetésére kötelezték. Az érintettek vadul cáfolnak, de Berecz bevonta az ügyletbe a rendőrséget, és a hamis eurókkal megtömött kenőpénzes táska átadása-átvétele idején lebuktatta a politikusok közvetítőit.

Úgy tudjuk, a beavatás után a rendőrség több hangfelvételt is készített, és számos telefonbeszélgetést is rögzíthetett a politikusok és közvetítőik között, és ezek alapján (is) fogták el a korrupcióban részt vevő közvetítőket.

A Müárt-Press Kft. és a VI. kerületi önkormányzat vagyonkezelője 2006 júniusában adásvételi előszerződést írt alá a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti üzlet megvásárlásáról. A kft. igazgatóját - elmondása szerint - ekkor négyszemközti beszélgetésre hívta K. Péter, a Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, hogy tudassa, 18 millió forint csúszópénzt, úgynevezett prémiumot szeretnének kapni a döntéshozók, még a végleges szerződés aláírása előtt.

A helyiséget addig bérlő kft. ügyvezetője ebbe nem ment bele, mire az önkormányzat képviselője azt felelte, hogy akkor Bereczéknek nem lesz végleges szerződésük. Berecz erre közölte K. Péterrel, hogy jegyzőkönyveztetni fogják a vesztegetési kísérletet, és értesítik a sajtót is. Erre a vagyonkezelő vezérigazgatója azt mondta, hogy átgondolták a dolgot, és mégis aláírják a szerződést.

A szerződést ugyan megkötötték, de a Müárt-Press Kft. nem tudta kötelezettségeit teljesíteni, mert a szükséges banki hitel beragadt egy ügyintéző akadékoskodása miatt. Berecz azonnal bankot váltott, és hogy ne essen el a szerződéstől, haladékot kért az önkormányzattól. A VI. kerületi vezetők - mondja Berecz - a helyzetet kihasználva újra zsarolni kezdték a Müárt-Press Kft.-t.

Berecz Károly az Indexnek azt állítja, január 22-én "bedrótozva" találkozott K. Péterrel, aki azt magyarázta neki, hogy a 18 millió forintot egy vállalkozónak, J. Károlynak kell odaadnia, és "az egész vesztegetési ügy középpontjában pedig Bajor Zoltán alpolgármester áll". K. Pétert és J. Károlyt másnap, január 23-án őrizetbe vették, azóta szabadlábon védekeznek. Másnap, január 24-én ülésezett a VI. kerületi önkormányzati testület. Napirend előtti téma volt a vagyonkezelő vezérigazgatójának esete. Az ellenzéki felvetésekre a testület többségét adó MSZP–SZDSZ-frakció korábbi gyakorlatától eltérően azt javasolta hogy azonnal pályázaton hirdessék meg a Bajcsy-Zsilinszky 61-et.

A Berecz által megvádolt Bajor Zoltán alpolgámester azt állítja, neki semmi köze az ügyhöz, szerinte az egész egy aljas rágalom, amiért be is perli Bereczet. Tény, hogy a nyomozók még nem hallgatták ki az ügyben. (A rendőrök a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kommentálják értesüléseinket.)

Bajor Zoltán állításai

Néhány napja az ATV Egyenes beszéd című műsorában, majd kedd reggel a Napkeltében Bajor azt mondta, eleve nonszensz az egész ügy, hisz 2007. novemberében felmondták a bérleti szerződést, mi dolguk lett volna Bereczcel aztán decemberben, majd januárban, amikor az állítólagos vesztegetés történt.

Berecz viszont azt állítja, cége bérleti jogviszonyát valóban megszüntették, de később K. Péter, a vagyonkezelő igazgatója azt közölte vele, a döntéshozók belementek abba, hogy cége a bérleti díj hátralékát és a vételárat is a banki hitelből fizesse meg. Eleve így készítették el már 2006. júliusában megkötött adásvételi előszerződést, majd a 2007. szeptember 26-án aláírt végleges megállapodást, amihez K. Péternek a vagyonnal rendelkező Verók István polgármester és az ügyet intéző Bajor Zoltán alpolgármester hozzájárulása is szükséges volt.

Bajor Zoltán az ATV-ben azt is kifogásolta, hogy Berecznek nem hamis eurókkal kellett volna J. Károly vállalkozóhoz mennie, hanem 130 millió forinttal a VI. kerületi önkormányzathoz, ennyi volt ugyanis a MÜÁRT-PRESS Kft hátraléka.

Berecz erre úgy reagált, nem az ő, hanem a nyomozók ötlete volt hamis eurókat tenni a táskába. Ráadásul ha Berecz nem vette volna át a többmilliós bérleti díjjal lógó céget, akkor az önkormányzat bottal üthette volna a 130 milliós bérleti díjtartozás nyomát. Még ügyvédje, Bárándy György szerint is érthetetlen, miért akar a kerület nagy hirtelen elesni ettől az összegtől, hiszen Berecz meg akarta venni a helyiséget, és a tartozást is ki akarta fizetni, már a hitelt is intézte.

Oszlatna a Fidesz, az MSZP zavarkeltésről beszél

Terézváros képviselőtestületének feloszlatását kezdeményezi a Fidesz kerületi szervezete, közölte Illés Zoltán, a párt VI. kerületi elnöke és Hassay Zsófia, a Fidesz kerületi frakcióvezetője kedden. Az ellenzéki párt szerint "a sorozatos terézvárosi botrányok" indokolják a képviselőtestület feloszlatását és új választások kiírását. Verók István (MSZP) polgármester a Fidesz kezdeményezését zavarkeltésnek nevezte. (MTI)