Budai villák és földbirtokok a fővárosi képviselők kezén

2009.02.02. 19:39
Hétfőn nyilvánosságra hozták a fővárosi képviselők vagyonnyilatkozatait. Ezekből szemelgettünk.

A legnagyobb lakáscélú ingatlannal Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes rendelkezik, akinek egy 400 négyzetméteres háza áll egy 1278 négyzetméteres II. kerületi telken. Ezen kívül mintegy százmillió forintos megtakarítása is van.

Pokorni Zoltán fideszes városatyának, a XII. kerület polgármesterének szintén egy nagy II. kerületi ingatlana van (50 százalékos tulajdonában): egy 867 négyzetméteres telken álló 291 négyzetméteres családi ház. Viszont jelentős banki tartozást halmozott fel: 22 millió forintot.

Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettesnek a XII. kerületben áll egy 240 és egy 118 négyzetméteres háza egy-egy 2100 négyzetméteres telken, de emellett van még egy érdi háza, Jászberénynél pedig egy 5500 négyzetméteres tanyája és egy 3,5 hektáros szántója, valamint 35 millió forint banki tartozása.

A legtöbb ingatlanról Bagdy Gábor kereszténydemokrata frakcióvezető adott számot. A politikusnak kilenc nagy területű szántója van Csömörön, Gödöllőn, Budapesten, Pomázon, Cserháthalápon, két gyümölcsöse Budapesten és Nagykovácsiban, egy szőlője Piliscséven és egy Budakeszin, két nádasa Soroksáron, két nagy telke a XI. kerületben (az egyik házzal), egy telke Budaörsön és egy háza Óbudán.

Demszky Gábor főpolgármester 3 budakeszi ingatlanban tulajdonos, valamint megvan még a nyaralója a horvátországi Kusariban, és van ott még egy nagyobb kertje is.

Katona Kálmán, MDF-es politikus egy XV. kerületi telekkel és házzal, egy zuglói házzal, egy balatonszemesi üdülőházzal, egy balatoni és egy zsanai erdővel, és egy nógrádi vályogból készült parasztházzal büszkélkedhet.

A legszerényebb tulajdona a fideszes Schneller Domonkosnak van: egy 4 négyzetméteres tároló Újbudán. Ő legalább 500 ezer forint értékű Sonor dobfelszerelésével vigasztalódhat, nem úgy mint frakciótársa László Zoltán, akinek semmije sincs, és mindössze havi 50 ezer forintot húz a Magyar Demokratától.

Van, aki nem ingatlanba fektet a képviselők között. Szolnoki Andreának (SZDSZ) 34 millió forintja van takarékbetétben, Havas Szófiának (MSZP), 30 millió forintja, Balogh Pálnak (MSZP) pedig 17 millió + 19 millió forintja (az utóbbi OTP értékpapírban).

A legdivatosabb autó a képviselők között a Volkswagen Passat, de Papcsák Ferenc (Fidesz) egy Chrysler 300C-vel, Hunvald György (MSZP) egy Jaguárral, Horváth Csaba (MSZP) egy Audi A4-gyel, Steiner Pál (MSZP) egy Lexus RX400-al, Bőhm András (SZDSZ) egy új BMW 535-össel jár, Horváth Gyulának (MSZP) pedig két Toyotája is van (egy RAV4 és egy Auris).

Motorcsónak-tulajdonos Wiest János (MSZP) és Fónagy János (Fidesz), aki emellett értékes bélyeggyűjteménnyel is rendelkezik. Ríz Leventének (Fidesz) egy elektromos zongorája van, ami jó kereset-kiegészítési forrás, hiszen képviselői és polgármesteri fizetése mellett zeneszerzésből is hozzájuthat alkalmanként 10 ezer forinthoz az Artisjustól.

Értékes herendi és zsolnai porcelánokat, ólomkristály vázákat, tálakat gyűjt két szocialista képviselő, Egerfai József, és Devánszkiné Molnár Katalin. Lakos Imre SZDSZ-es képviselő pedig karóráját említi az értékes ingóságok között, hozzátéve, hogy hitelből van.