LB: csak véleménynyilvánítás volt a csalás vádja

2006.04.25. 14:44
Kemény hangvételű véleménynyilvánításnak minősítette a Legfelsőbb Bíróság a Fidesz múlt heti vádját, hogy a szocialisták tömeges választási csalást követtek el a két forduló között, mert együtt postázták a szórólapjukat a választási értesítővel. Korábban az OVB még törvénysértőnek találta a fideszes politikusok bejelentéseit.

Véleménynyilvánításnak minősül, hogy három fideszes képviselő választási csalással vádolta meg az MSZP-t, döntött a Legfelsőbb Bíróság, megváltoztatva az Országos Választási Bizottság néhány napja ugyanebben az ügyben hozott határozatát. Az OVB április 21-i határozatában megállapította, hogy Deutsch-Für Tamás országgyűlési képviselőjelölt, a Fidesz kommunikációs vezetője, április 20-án, Balsai István országgyűlési képviselőjelölt április 19-én sajtótájékoztatón, Kupper András képviselőjelölt pedig április 19-i közleményében megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, továbbá a választás tisztaságának megóvására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket.

Fordultak, fellebbeztek

A fideszesek szerint a választási iroda második fordulóról szóló értesítését az MSZP szavazólap-mintát is tartalmazó szórólapjába hajtották bele, s az egész csomag egy borítékba kerülve jutott el a postaládákba. Az ügyben a Posta azzal fenyegetőzött, hogy feljelentést tett jó hírnevének megsértése miatt feljelentést tett, az MSZP kampányigazgatója, Szigetvári Viktor kifogást nyújtott be. Az OVB döntése ellen viszont a Fidesz fellebbezett.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a kifogásolt magatartás véleménynyilvánításnak minősült, amelyet az alkotmány biztosít, és a választási kampány idején sem korlátoz. "Az egyébként igen kiélezett választási kampány utolsó időszakában sajnálatos módon egyik párt részéről sem volt idegen az ilyen, és hasonló szélsőséges megnyilvánulás.

Nem bűncselekmény

Az alapelvi előírások sérelmét nem meríti ki, a választási kampány velejárója, hogy az egyik párt kampányfogásai szélsőséges megnyilvánulást váltanak ki az ellenoldalon álló pártból, indokolt az LB. "Amennyiben ez kimeríti a bűncselekmény törvényi tényállását, büntetőeljárásnak van helye. Ennek során nyerhet megállapítást, hogy alaptalan-e a választási csalásra, illetve választási visszaélésre vonatkozó állítás" - olvasható az LB határozatának indoklásában.

Az LB hangsúlyozza, hogy az OVB határozatában az alapelvi sérelmekre vonatkozó megállapítást az elmarasztalt személyek nyilatkozatainak értékelése nem támasztotta alá, azok tartalmilag a választási kampány keretében elhangzott - bár kétségtelenül szélsőségesen kemény hangvételű - véleménynyilvánításnak minősültek.

Az Országos Választási Bizottság határozata szerint az MSZP által terjesztett szórólap kampányanyag volt, amely nem alkalmas a választók megtévesztésére. A testület megállapította, hogy a kampányanyagon csak a hivatalos szavazólap egyes formai elemeit használták, és egyértelműen feltüntették, hogy azt az MSZP Országos Központja adta ki.

Az OVB a panasznak azt a részét elutasította, amely az MSZP-s szóróanyag és a hivatalos választási értesítő együttes kézbesítésére vonatkozott. A testület úgy látta: az önmagában nem jogsértő, hogy a két szórólapot egyidőben terjesztették. A panasz benyújtója nem bizonyította, hogy a közös kézbesítés az MSZP jogellenes magatartásának következménye volt.