Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az OVB még tárgyal Eperjes és Gyurcsány telefonjairól

2006.04.24. 06:35
Választási csalás gyanúja nem merült fel, csak kampánycsendsértésekről érkeztek bejelentések - közölte Szigeti Péter. Az Országos Választási Bizottság elnöke szerint felmerült, hogy a kampánycsend ne vonatkozzon az internetre, emailre és telefonra. A testület várhatóan újabb beadványokat tárgyal Eperjes Károly és Gyurcsány Ferenc telefonhívásaival kapcsolatban. Az OVB szerint Orbán nem sértette meg a kampánycsendet, de részben elmarasztalták.

Az eddigi panaszok alapján választási csalás gyanúja nem merült fel, az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) érkezett kifogások többsége kampánycsend-sértésről szól. Nem volt akadálya annak, hogy törvényesnek nyilvánítsák a választásokat - közölte Szigeti Péter az OVB elnöke.

A testületnek még ötven panaszt kell megtárgyalnia, így kedden várhatóan lesz újabb beadvány Eperjes Károly telefonhívásaival kapcsolatban is - mondta az Index kérdésére. Az Országos Választási Bizottság vasárnap egy panaszt érdemi vizsgálat nélkül elutasított az ügyben, amely szerint a kampánycsend idején Eperjes Károly színész telefonon buzdított szavazásra. A testület azért nem vizsgálta a beadvány érdemi részét, mert abban nem jelölték meg a konkrét jogszabály-sértést.

Módosul a kampánycsend fogalma?

Szigeti Péter az MTV Napkelte című műsorában beszámolt arról, hogy az automatikus hívások bizonyítottsága még nem egyértelmű. Szerinte az a kérdés, hogy rögzítette-e valaki vagy sem a hívást, ezt azonban egyelőre nem tudják.

Vasárnapi híradások szerint voltak automata telefonhívások Gyurcsány Ferenc hangjával, s érkeztek olyan sms-ek is, amelyek az MSZP jelöltjére való szavazásra buzdítottak. Szigeti Péter hallott már az ezzel kapcsolatos kifogásokról is, de egyelőre nem tud arról, hogy ebben az ügyben érkezett-e már az OVB-hez hivatalos kifogás.

A választási törvény módosítása kapcsán sok ötlet merült fel az utóbbi időben -mondta a Napkeltében Szigeti Péter. Ilyen például az, hogy a kampánycsend fogalmát a jövőben esetleg módosítani kellene. A rádióban, a tévében és az írott sajtóban ennek továbbra is érvényben kellene lennie, de ő úgy vélte, hogy interneten, emailen, telefonon ne legyen kampánycsendsértés, mert ezt nagyon nehéz ellenőrizni.

Sok ügyet tárgyaltak - tette hozzá -, például pénteken még mindig a mintaszavazólapokról esett szó. Ebben semmi érdekes nem volt, mondta, mert az OVB álláspontja szerint ez megengedett kampányeszköz volt: "azonosítható, hogy minta, ez egy szokványos eszköz, nem félrevezető" - fogalmazott.

Részben elmarasztalták Orbánt

Az Országos Választási Bizottság vasárnapi határozata szerint Orbán Viktor Ásotthalmán tett nyilatkozata megsértette a választás önkéntességének alapelvét, de nem tekinthető kampánycsendsértésnek, s nem sérti a választás tisztaságának megóvásáról és a választási csalás megakadályozásról szóló alapelvet.

Orbán Viktor április 18-án Ásotthalmán, a sajtó kizárásával tartott rendezvényen arra kérte az aktivistákat, hogy "vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott fideszes szavazót, győződjenek meg róla, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni".

Az OVB ugyanakkor érdemi vizsgálat nélkül utasította el azt a panaszt, amely Orbán Viktor Tatán tett kijelentéseire vonatkozott. Orbán Viktor április 21-én egy zártkörű tatai kampánygyűlésen azt mondta az aktivistáknak: az ő hangjával országos telefonos kampányt folyik majd a kampánycsend idején, és az aktivistákat is a kampánycsend megsértésére hívta fel.

Az OVB szerint ezek a kijelentések zárt körben hangzottak el, ezért nem alkalmasak a választási eljárás alapelveinek vagy más jogszabálysértésnek a megállapítására.