Sára, Márió
2 °C
6 °C

OVB: nem megtévesztőek a mintaszavazólapok

2006.04.21. 18:05
Alkalmatlanok a megtévesztésre a mintaszavazólapok - állapította meg az Országos Választási Bizottság (OVB). A Fidesz nemzetközi sajtótájékoztatóján azt állította: az MSZP által terjesztett szórólapok a választási értesítővel együtt és külön is alkalmasak a szavazók megtévesztésére. A szocialisták szerint az ellenfél is választási csalást követ el, amikor Orbán Viktor arra buzdítja híveit, hogy vigyék el szavazni vasárnap a fideszes érzelműeket.

A mintaszavazólapok alkalmatlanok a megtévesztésre, nem történt jogszabálysértés - állapította meg az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteken. "Ez a normális kampányanyagok körébe sorolható" - fogalmazott a határozat-tervezet ismertetésekor Szigeti Péter, az OVB elnöke. A testület 7:3 arányban hozta meg a döntést. A kampányanyag miatt Trombitás Zoltán fideszes politikus fordult az OVB-hez.

Az elmúlt napokban országszerte szavazólapmintát tartalmazó szórólapokat juttattak el a választópolgárokhoz. Ezek egy része a választások második fordulójára szóló, szerkesztésében és betűformájában is megegyező szöveget tartalmaz.

A tisztességes reklám határa

Az ehhez hasonló reklámfogások bevett, de erőszakos marketingeszköznek számítanak, amelyek a társadalom alsó szegmenseiben beválnak, másutt viszont elutasítást válthatnak ki – mondta az Index kérdésére Fabricius Gábor. A reklámszakember nem kívánta konkrétan az MSZP szórólapját elemezni, de néhány analógiát említett. Mint mondta, nem véletlen, hogy reklámanyagokra nem lehet színesen másolni papírpénzt, vagy más dokumentumot, mert ez megtévesztésre alkalmas.

Fabricius Gábor utalt arra, amikor egy cég olyan szórólapokat küldött ki, amelyen arról értesítette a címzettet, hogy nyert egy lakást vagy autót, már csak jelentkeznie kell érte. Aki elment, csak ott derült ki, hogy valójában egy sorsolásra vagy tájékoztatóról szóló meghívót kapott.

Biztos sokak számára ismerősek azok a reklámok is – jegyezte meg Fabricius Gábor, amelyeken hatalmas méretben az szerepel, hogy egy termék vagy szolgáltatás most csak mondjuk 15 forint, emellé azonban egy csillagot tesznek. Csak az apró betűs részből derül ki aztán, hogy a termék ára csak nagyon korlátozott feltételek mellett, speciális időpontban vagy helyen érhető el ilyen olcsó áron.

A marketingszakember úgy véli, ezek a hirdetések a tisztességes reklám határán mozognak. Ha valaki egyszer ilyennel találkozik, legközelebb húszszor meggondolja, elhiggye-e a cég bármilyen üzenetét.

Schmitt Pál angolul

A lapon nagybetűkkel a „Minta” háttérnyomás is szerepel, s azon csak a helyi MSZP-s jelölt nevét tüntették fel. A szórólapon az is olvasható, hogy - például - „Az X-et Dr. Szanyi Tibor neve melletti körbe tegye a jelölt módon” (a nevek a különböző választókerületekben természetesen változnak). A lap alján apró betűvel tüntették fel, hogy „Felelős kiadó: MSZP Országos Központ Felelős szerkesztő: Szigetvári Viktor”.

Az OVB döntése előtt péntek délután a Fidesz nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze. "Olyan eseményeknek voltunk tanúi az elmúlt időben, amelyek arra kötelezik a Fidesz, hogy a hazai és a nemzetközi sajtóhoz forduljon" – mondta angolul Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke.

Schmitt felidézte az államháztartás súlyos hiányát, az sms-ekkel elkövetett kampánycsend-sértéseket, és "súlyos hatalommal való visszaélésként" értékelte Veres János pénzügyminiszter kijelentéseit, amikor a választási eredménytől tette függővé a szabolcsi települések támogatását.

Balsai István országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy szerdán kapott értesítést először arról a 2. kerületben, hogy szavazólapnak látszó MSZP-s szórólapot küldtek egy borítékban a hivatalos választási értesítővel. A 2. kerületi választási bizottság csütörtökön este egyhangúlag azt a döntést hozta, hogy a „borítékban való együttes kiküldés” sérti a választások rendjét, sőt a választások rendje elleni bűncselekmény gyanúját is felveti. A helyi választási bizottság rendőrségi büntetőfeljelentést is tett.

MSZP: ez a kampány része

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője arról beszélt, hogy szórólapokkal kapcsolatos bejelentések tömegével érkeztek a párt Demokrácia Központjához. A politikus úgy vélte: felbátorította az ellenfelet az, hogy a választási kihágások és a kampánycsendsértés esetén a törvény nem állapít meg szankciót. Szájer mindebben a "baloldal legrosszabb hagyományainak újraéledését látja", s szerinte a csalások arra építenek, hogy sok kérdésben tájékozatlanok a választók.

Az MSZP tisztességesen járt el – állította Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója. Mint mondta, az MSZP a második fordulót megelőző aktivizáló-mobilizáló kampányának részeként számos háztartásba eljuttat egy szavazólapmintás, boríték nélküli szórólapot.

Szigetvári Viktor szerint ezzel arra bíztatják a választókat, hogy a szocialista párt, illetve a koalíció jelöltjeit támogassák. Közölte: arra szerződtek a Magyar Postával, hogy ezt a szórólapot több százezer példányban, címzetlen küldeményként juttassa el azokba a háztartásokba, ahol lesz második forduló.

Deutsch-Für Tamás korábban 5 millió ilyen megtévesztő szórólapot emlegetett. Az Index kérdésére most a sajtótájékoztatón nem kívántak pontos számot mondani. Schmitt Pál arra utalt: a Demokrácia Központ bejelentésein kívül, ő is több helyről értesült ilyen esetekről, azt azonban nem tudták megmondani, hogy választási értesítővel egy borítékban, vagy külön kiküldött szórólapokról volt szó.

Az Index tudósítójának felvetésére, miszerint az MSZP szokatlan módon feltüntette szórólapján, hogy az a párttól származik, Balsai István azt mondta: mint azt a 12. kerületi és a pásztói választási bizottság megállapította, az MSZP által készített szórólap önmagában is alkalmas a megtévesztésre.

Fideszes másolat is készült

Az Index szerkesztőségébe időközben beküldtek egy, a szocialisták szórólapjához teljesen hasonló szavazólapmintát. A különbség csak ez, hogy ezen Kupper András, a Fidesz-KDNP budapesti jelöltjének neve szerepel, amelyet a választópolgárnak be kellene ikszelnie, illetve a lap alján nem látható az MSZP mint kiadó.

Kupper András az Indexnek azt mondta: durva provokációnak tartja a nevét használó szórólapot és az ügyben büntetőfeljelentést tesz.

Az MSZP az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordul a Fidesz méltatlan vádaskodásai és választási csalás előkészülete miatt, mondta Mandur László, a szocialista párt országos elnökségének tagja. Választási csalás, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke több beszédében is arra buzdította pártja aktivistáit, hogy vasárnap vigyék el szavazni azokat, akik várhatóan a Fideszre szavaznak, közölte Mandur.

Mandur bemutatott egy narancssárga és fehér színű fideszes szórólapot is, amelyen csak az ellenzéki párt jelöltjének neve szerepelt, és amellett volt iksz. Mandur László azt mondta, ha Deutsch-Für Tamás kifogásolja az MSZP szórólapját, akkor a Fideszét miért nem, hiszen ugyanaz volt a tartalma.

A politikus közölte: a Fidesz aktivistái megtévesztő szórólapokat terjesztenek, amelyen az olvasható, hogy az első fordulóban már eldőlt, ki lesz a szocialista képviselő a választókerületben, ezért szavazzanak a Fidesz jelöltjére. Mint mondta, ezek a szórólapok sértik a választási törvényeket, mivel alkalmasak arra, hogy megtévesszék a választókat.