Ismét diákok demonstrálnak az oktatási tárca ellen

2005.12.13. 17:15
Az egyházi iskolák szerint jövőre ismét megkurtítják a nekik járó normatívát, ezért pénteken tüntetést szerveznek. A forgatókönyv ugyanaz, mint tavaly: szülőknek írt igazgatói levél, diákok, oktatási ombudsmani tiltakozás, Magyar Bálint felszólít.

Demonstrációt tartanak az egyházi iskolák pénteken Budapesten, mert elégtelennek tartják az egyházi fenntartású közoktatási intézmények jövő évi finanszírozását. A szülőket és a diákokat egy levélben tájékoztatta minderről a szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint az intézményvezető által továbbított levél komoly hatást képes gyakorolni a szülőre. A szülő ilyen esetben nem azt a kérdést mérlegeli, hogy egyetért-e a tüntetés céljaival, helyesnek tartja-e, hogy azon gyermeke részt vegyen, hanem azt, hogy milyen következményekkel kell számolnia a továbbiakban az iskolában gyermekének abban az esetben, ha nem járul hozzá a részvételhez.

A 2006-os büdzsében csupán 970 forinttal nőne az egyházi intézményeknek járó kiegészítő támogatás összege - indokolta a megmozdulást Hardy F. Gábor, a megmozdulást szervező Szülői Közösségek elnöke.

Ötmilliárddal kevesebb?

A 2006-os költségvetés tervezete további elvonásokat is javasol, az egyházi intézmények nem kapnák meg a kistérségi kiegészítő normatívát, a beruházási támogatást, a bérkompenzációt, a kollégiumi kiegészítő normatívát, mondta Hardy, aki szerint évi 5-6 milliárddal kapnának kevesebbet az egyházi oktatási intézmények.

A demonstrációra diákokat nem hívtak külön, de amennyiben a pedagógussal eljönnek, úgy tegyék, ha a szülő ehhez írásos nyilatkozatát adta - mondta Hardy F. Gábor. Közölte, hogy a demonstráció végén egy 200 tagú küldöttség petíciót visz gyalogosan az Oktatási Minisztériumba.

A miniszter letiltatná?

Magyar Bálint a tervezett demonstráció kapcsán kedden arra kérte a négy történelmi egyház vezetőit: tegyék meg a szükséges lépéseket a törvénysértő helyzet kialakulásának megakadályozására. Előzőleg Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa olyan állásfoglalást adott ki, amely szerint "a tanulókat megillető gyülekezési jogot nem lehet eredeti tartalma szerint gyakorolni, mert a joggyakorlás feltételei az önkéntesség hiánya folytán nem állnak fenn".

A miniszter a négy történelmi egyház vezetőjének írt levelében az olvasható, hogy a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján a fenntartó kötelessége garantálni az adott közoktatási intézmény törvényes működését. Magyar kéri, hogy a törvénysértő helyzet kialakulásának megakadályozása érdekében az egyházi vezetők tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Leveléhez csatolta az oktatási jogok biztosának állásfoglalását is, amely - mint írta - egyértelművé teszi, hogy sérülhetnek a tanulók, illetve a szülők oktatással kapcsolatos jogai.