Minisztériumi árlista a hazai drogpiacról

2006.02.20. 18:15
Megjelent a 2005-ös jelentés a hazai kábítószerhelyzetről. Továbbra is is nő az illegális szert használók száma, a legnépszerűbb drog a fű.

Az iskolás és fiatalok körében nyolc év év alatt (1995-2003) három és félszeresére nőtt a kábítószert használók száma, állapítja meg a hazai kábítószerhelyzetről szóló 2005-ös, de 2004-es adatokat tartalmazó jelentés, amelyet hétfőn mutatott be az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium. A legnépszerűbb drog továbbra is a fű, kismértékben növekedett az ecstasy fogyasztás, a harmadik legtöbbet fogyasztott illegális szer a heroin.

A középiskolások fele próbálta

A kábítószer-jelentésből kiderül, hogy 2004-es adatok szerint Budapesten a 11-12. évfolyamos középiskolások 47,5 százaléka próbált már valamilyen illegális szert. A tiltott szerek, az "inhalánsok valamint patron/lufizás együttes "prevalencia" értéke (arányuk) 48,4 százalék, amely az előző évhez képest kétszeres növekedés. A jelentés megállapítja, hogy nagyobb esélye van a drog kipóbálásának, ha a fiatal nagyobb városban lakik, de régiókra való tekintett nélkül, az országban mindenhol azonos mértékben - de szerényebb ütemben - nőtt a fogyasztók száma.

A drogokról a többség megosztottan vélekedett, a fiatalok egyharmada úgy gondolja, hogy a könnyű drogok alkalmi fogyasztása egyáltalán nem, vagy csak alig veszélyes, míg 17,7 százaléka gondolja nagyon veszélyesnek. A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy a megkérdezett pedagógusok 72,7 százaléka inkább is inkább betegnek tartja a drogfogyasztókat, mint bűnözőnek. A 15-29 éves évesek között - négyezres mintán felvett adatok szerint -, ebben a korcsoportban 24 százalék nyúlt már tiltott szerekhez. A nők körében csökkent az illegális drogok népszerűsége, nőtt viszont a nyugtató/alkohol kombó iránti lelkesedés.

LSD nélkül

2004-ben az előző évhez képest megkétszereződött (6670) a rendőrségi eljárások száma. A jelentés megállapítja, hogy egy egyszerű, csekély mennyiségre elkövetett "kábítószerrel való visszaélés" esetében csak a szakértői költségek 126 ezer forintot tesznek ki, amely az összes ismert esettel felszorozva 840,4 millió forintot emésztettek fel. A 2003-as tövénymódosítás hatására már abban az évben 26 százalékkal nőtt, 2004-ben viszont 37 százalékkal emelkedett az elterelésben résztvevők száma.

És végül az árakról: a jelentés feltünteti a rendőrségi hírszerzőktől kapott információk alapján a különféle kábítószerek legmagasabb és legalacsonyabb árát is, amelyből kideült, hogy a fű grammját a leggyakrabban 2000 forintért, heroint 12 ezer, kokaint 15 ezer, ecstasyt 1000, LSD-t 3000 forintért lehet megszerezni. Igaz, ez utóbbi fogyasztása nem jellemző, a piacon való felbukkanása "rapszodikus" - olvasható a jelentésben.