A méltóságok a tojásdemokrácia ellen vannak

2008.07.10. 15:05
Talán törvénymódosítás, talán politikai gesztusok kellenek, hogy ne zavarják meg a békés felvonulókat - lényegében ennyire jutottak a közjogi méltóságok, akiket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívott össze csütörtökre a szombati melegfelvonulást megzavaró támadások miatt. Abban egyetértettek, hogy az alkotmányhoz nem kell nyúlni.

Gyurcsány Ferenc a szombati melegfelvonulást megzavaró támadások után hívta össze a közjogi méltóságokat, hogy megbeszéljék, mit lehet tenni a hasonló atrocitások elkerüléséért. A kormányfő történelmi találkozónak nevezte a csütörtöki találkozót.

A találkozóra Sólyom László köztársasági elnököt, Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét, Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét és Kaposvári Bertalant, a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét hívta meg. A csütörtöki találkozón mindannyian részt vettek.

Fotó: Huszti István

Gyurcsány azt mondta, hogy egyetértettek abban, hogy kötelező fellépni az erőszakos cselekedetek és a kirekesztés ellen. "A méltóság és a szabadság demokráciáját kívánjuk és nem a tojásdemokráciát" - mondta. Abban is egyetértettek, hogy mindenkinek szabadon kell megélnie a köztársaság által biztosított alapvető jogokat, így hovatartozását és identitását is. "A szólás szabad, de az erőszakkal való fellépés nem" - tette hozzá a kormányfő.

Abban is egyetértettek, hogy a jogalkalmazóknak konzultálniuk kell a jogértelmezésről, vagyis tisztázni kellene, hogy hol a rendzavarás és a véleménynyilvánítás határa.

"Az alappilléreket időtállónak gondoljuk" - mondta még, utalva arra, hogy a méltóságok közül senki sem vetette fel, hogy módosítani kellene az alkotmányt. Abban viszont már nem lehetett egyetértés, hogy mit kellene tenni, mert ezt követően a miniszterelnök lehetőségeket sorolt csupán.

Gyurcsány szerint át kell tekinteni, hogy szükség van-e a Btk. vagy a jogi környezet módosítására. A miniszterelnök személyes véleményeként azt mondta, hogy "fel kell törni a demokratikus 22-es csapdát". A csapda ott van szerinte, hogy egyesek jogi eszközökkel, mások politikai úton akarják megoldani a helyzetet. "Így mindenki a másikra vár, ebből a csapdából kell kitörni."

Tudósítónk szerint sokáig nem volt világos, hogy Sólyom László vagy Gyurcsány Ferenc tart-e sajtótájékoztatót a találkozó után. Még az is felmerült, hogy egyszerre beszélnek majd két helyszínen. Végül Sólyom átengedte a vendéglátó Gyurcsánynak a sajtótájékoztató tartásának jogát, azzal feltétellel, hogy a miniszterelnök csak arról beszél, amiben mind az öt közjogi méltóság egyetértett. Gyurcsány szavaiból kitűnt, hogy a probléma megoldásának módjában nem értettek egyet. Vélhetően a miniszterelnök szorgalmazta a törvények szigorítását, hiszen pártja már többször is igyekezett szigorítani a szólásszabadságot biztosító törvényt illetve az MSZP kezdeményezésére ötpárti megbeszélés kezdődik a gyülekezési törvényről.