Ezt akarták? Megkapják!

2007.12.07. 13:02
Szombaton mutatja be a Fidesz az Erős Magyarország című programját, amit Navracsics Tibor vezetésével egy év alatt állítottak össze. A program részleteit azonban elolvashatja most az Indexen.

"Új kihívásokkal nézünk szembe, új jobboldali programra van szükség. Az új jobboldal nemzeti demokrata, versenypárti és szociális" - olvasható a Fidesz Erős Magyarország című programjában. A kormány rendre a legnagyobb ellenzéki párt programját hiányolta, hát, most megkapták. A Navracsics Tibor által egy év alatt összeállított anyagban olvashatunk a Fidesz egészségügyről, oktatásról, gazdaságról alkotott elképzeléseiről, sók lózung, kevés konkrétum, ismerős mondatok.

Egészségügy: Nem Mikola írta

A Fidesz egészségügyi programjának alapját láthatóan nem Mikola István parlamenti felszólalásai adták. Bár a felütésben ott van „az egészségügy nem üzlet, a kórházak nem eladók” szlogen, a program sok esetben támaszkodna a mostani kormány reformjaira. Ügyes fogalmazással nem általában a kórházak bezárását, hanem a kórházak átgondolatlan bezárását ellenzik. A program egyetért az olcsóbb ellátási formákkal is, ezzel együtt támogatja az év eleji összevonásokkal létrejött krónikus ápolókórházak és a kisebb, egynapos sebészeteket vivő nappali kórházak létét.

A Fidesz élesen elutasítja a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, a kiegészítő biztosítások újabb formáit azonban nem ellenzi. Az egészségügy legfontosabb feladatának nem a betegellátást, hanem az egészségmegőrzést és a megelőzést tartja.

Az ellenzéki párt a hálapénz ellen az egészségügyben dolgozóknak életpályamodellt és béremelést helyez kilátásba. Az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottságát a gyógyturizmusból származó forrásokkal enyhítenék, Magyarországra vonzanák a fizetőképes gyógyulni vágyókat.

Egy konkrét ígéret: el akarják érni, hogy a mentő 15 perc alatt bárhova odaérjen. Szó szerint ugyanezt olvashatjuk a mostani kormány programjában is, csak remélni merjük, hogy a Fidesznek ezzel már nem kell foglalkoznia.

Oktatás: Pedagógusok, számítógépek, etika, sport

A Fidesz az oktatáspolitikát ott szeretné folytatni, ahol Pokorni Zoltán és Pálinkás József 2002-ben abbahagyta. Következetesen kitartanak a kistelepülési iskolák megtartása mellett, ha azok versenyképes tudást és minőségi oktatást tudnak nyújtani. A falvakban az óvodai helyeket is bővítenék, a tehetséggondozó programban pedig a vidéki fiataloknak fejlesztenék a középiskolai kollégiumokat. A párt deklarálja a felsőoktatási tandíj eltörlését. Magyar Bálintnak üzenve kijelenti, hogy nem olyan iskolát szeretnének, ahol a pedagógusok helyét számítógépek és interaktív táblák veszik át. Ezzel együtt viszont nem tartják ördögtől valónak a számítógépet, mert tartalomfejlesztési programot is indítanának az informatikai eszközök felhasználására.

A Fidesz a test és lélek nevelését egyaránt fontosnak tartja, így a kötelező etikaoktatásra, a választható hitoktatásra, a diáksport és a szabadidősport fejlesztésére, tornatermek, sportudvarok, tanuszodák építésére helyezi a hangsúlyt. Támogatná a külföldön és itthon dolgozó magyar tudósokat, a kultúrát pedig nem bízná kizárólag a piacra vagy önszerveződésekre. Az állam mindenkihez eljuttatná a kultúrát a családi kedvezmények bővítésével.

A következő oldalon a Fidesz gazdaságpolitikai programjáról olvashat.