Felbomlott Friderikusz kezdőcsapata

2003.04.24. 18:04
Közös megegyezéssel távozik posztjáról a Friderikusz - A szólás szabadsága című produkció felelős szerkesztője. Pálinkás Szűts Róberttől a vasárnapi első adás után vált meg az MTV vasárnap esti műsorát gyártó View Kft. A Hetet váltó magazint számos kritika érte politikai egyoldalúsága, és a Friderikusz Sándor eltúlzott szereplése miatt.
Friderikusz Sándor új MTV-s heti magazinja felvezetőjében arról beszélt, hogy stábja több héten át kíván kísérletezni, ezért adásonként 20-30 százalékkal is változhat a műsor. Az első adást követően azonban máris felbomlott a széleskörű reklámmal beharangozott, ám mérsékelt nézettségi sikert elérő Friderikusz - A szólás szabadsága című műsor kezdőcsapata.

A nézettségi index

A Magyar Nemzet híre nyomán a műsort gyártó cég egyik tulajdonosa a távirati irodának elismerte, hogy hamarosan új felelős szerkesztő váltja Pálinkás Szűts Róbertet. Krecz Tibor producer, View Kft. tulajdonosa szerint a menesztés oka az volt, hogy A Hét című műsort felváltó heti magazin első adása nem érte el a kívánt nézettséget. Mint arról az Index beszámolt, az AGB adatai szerint Friderikusz Sándor önmagáról elnevezett közéleti show-ja nem tudott érdemben változtatni a vasárnap esti nézettségi megoszláson. Az MTV új műsorát 746 000-en nézték, míg a vele egyidőben sugárzott tv2-s Naplót 1 283 000, az RTL Klubon vetített Dinotopia című kalandfilmet pedig 1 829 000-en tekintették meg. Két héttel ezelőtt a Hét utolsó adására 519 000-en voltak kíváncsiak.

17 adás 13 millióért

A producer a magazin múlt heti beharangozó sajtótájékoztatóján az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott: céljuknak tekintik, hogy négy hónapra szóló szerződésük ideje alatt jelentősen, a társadalom széles spektrumára kiterjedően javítsák a köztelevízió nézettségét. Egyebek mellett azon dolgozunk, hogy nőjön a műsor nézettsége - közölte Krecz Tibor utalva arra, hogy Pálinkás Szűts Róbert a jövő hét elején közös megegyezéssel távozik posztjáról. Pálinkás Szűts az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni a szakítást. Mint emlékezetes, az MTV vezetése azzal indokolta a harminc éves Hét leváltását, hogy Friderikuszék egy nagyobb nézettségű, más típusú műsort szállítanak a csatornának. A View Kft. 17 műsorra, darabonként közel 13 millió forintért kötött szerződést a köztévével.