PPP: pénz, piac, panama

2007.06.01. 00:24
A fővárosi Garay téri piac újjáépítésének hátterét vizsgálva újra belebotlottunk az erzsébetvárosi ingatlangazdálkodás általános receptjébe: végy néhány offshore céget, vedd magad körül bennfentes üzletemberekkel és jogászokkal, majd vásárolj értékes házakat a kerülettől olcsón. Az üzlet mindenkinek jövedelmező lesz. A közvagyonnal gazdálkodó önkormányzatot kivéve. A helyi bennfenteseket Garay sem úszhatta meg. Mivel a piacot fel kell építeni, csak fölé emelhettek jól eladható lakásokat, de azokat a házakat-telkeket is jól hasznosították, amelyekre a piac az átépítés idejére települt.

A csarnok átalakítása nem indult összeesküvéselmélet-szerűen. A Garay piac a főváros egyik legpatinásabb hétvégi bevásárló helye volt, de karbantartás híján teljesen tönkrement, és már sehogy sem tudott megfelelni az EU-s előírásoknak. A kerület vezetése hamar rájött, hogy az átépítést egyedül nem tudja végigcsinálni, ezért hitelképes befektetőt keresett, és megtalálta a Pendola cégcsoport első emberét, Zsohár Árpádot. Zsohár cégeiben ekkor megjelentek olyan emberek, akik a hetedik kerület más nagy értékű ingatlanügyeiben is szerepet játszottak. Zsohár azonban nem találta meg a hangot a - szerinte mellé tett - új emberekkel. Az újak végül kiváltak, és új cégeket alapítottak.

A hetedik kerület is komolyan támogatta a beruházást, és a projekt lebonyolítására és a szükséges hitelek felvételére létrehozta Garay Zrt.-t. A zrt. a VII. kerület százszázalékos tulajdonában volt 2007 márciusáig, akkor eladták Zsohár egyik cégének. Az önkormányzat tervei szerint a Garay Zrt.-nek 6,5 milliárd forint hitelt kellett volna felvennie az önkormányzat kezességvállalásával. Azt hiába kérdeztük, hogy végül mennyi hitelt vett föl a Garay Zrt., a VII. kerület nem adott pontos választ. A zrt. mérlegadatai 2 265 484 forint hitelt tartanak nyilván, amit - szintén a mérlegadatok szerint -, fel is használtak az új piac, a Garay Üzletház építéséhez.


Nézzen képeket a piacról

Az évszázad erzsébetvárosi beruházásának mondott Garay Üzletház a kezdetben becsült költségnél - amit az önkormányzat 8,8 milliárd forintnak, a beruházó Zsohár 9,5 milliárdnak mond - többe került, és végül 10,6 milliárd forintból épült meg.

Az épület

A régi csarnok 1931-től 2003. december 31-ig állt. A helyén magasodó új épület 69 ezer négyzetméterén jut majd hely a kofák mellett különböző boltoknak és szolgáltatóknak, éttermeknek, bankoknak is. A ház alatt négyszintes, 636 autó befogadására alkalmas mélygarázs is épült, és az üzleti szintek fölött a 2-6. emeleten 231 lakás várja a belvárosi létformára vágyó lakókat.

Kiszorított bennfentesek

A beruházást Zsohár Árpád vitte végig, de félúton leválasztotta magáról a kezdeti üzlettársait - a jó politikai kapcsolatokat ápoló vállalkozókat, jogászokat. Zsohár saját bevallása szerint a konfliktus részben abból adódott, hogy a projekt levezénylésére létrehozott Garay Zrt.-be Hunvald György, a VII. kerület polgármestere olyan sok embert akart beültetni tagnak vagy felügyelő bizottsági tagnak a képviselő-testületből és az Erzsébetvárosi Vagyonkezelőből (Erlak) - mondván, minden pártnak kell helyet biztosítani -, hogy az már sok volt a Pendola cégcsoport első emberének.

A Garay Zrt. prominensei

A Garay Zrt. igazgatósági tagjai (a teljesség igénye nélkül):

Fodor Eleonóra (2004.04.13-ig hatályos), az MSZP Országos Európai Integrációs Tagozat szervezetének elnökhelyettese és Budapesti szervezetének elnöke, a BÖK Budapesti elnökségébe a tagozatok által delegált tagja, az MSZP Budapesti Területi Szövetsége Elnökségének tagja, Hunvald György tanácsadója, az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. igazgatósági tagja

Gáspárdy Geregely (hatályos), a Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt. frissen kinevezett vezetője, az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója, SZDSZ-es politikus

Kató Benedek (2004. 04.03-ig), Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja, volt kerületi SZDSZ-es politikus

Kreisz Irén (hatályos), a Garay piacot üzemeltető Garay Kft. volt igazgatója

Galambos András György (hatályos), az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. Vezérigazgatója, az Erzsébetváros Kft. (önkormányzati és magán házak karbantartásával foglalkozó cég) vezérigazgatója.

Felügyelőbizottsági tagok:

Nagy György (2004.04.09-ig hatályos), a PrivatBusiness Kft. tulajdonosa, a PrivatBusiness az Erzsébetvárosi önkormányzattal közösen jegyzi az Erzsébetvárosi Lakás Építő Kft.-t (Erlak)

Késmárki Károly (2007.03.03-ig hatályos), ügyvéd

Ádler Dóra (2006. 04. 28-ig hatályos), ügyvéd, Ádler György kerületi SZDSZ-es politikus lánya, apja választókörzetébe tartozik a Garay tér is.

Seprényi Gábor (2005. 12. 02.-ig hatályos), az Ifjúsági és Sportminisztérium osztályvezetője volt Deutsch Tamás minisztersége idején. Deutsch Tamás a VII. kerületi Fidesz frakció vezetője

Herr Szabolcs (2007.03.03-ig hatályos), a Fidelitasz kerületi elnöke

Gáborjáni Szabó Melinda (2006. 04.28-ig hatályos), Fidesz-delegált

Az zrt.-ben nagykoalíció volt

A Garay Zrt. törzstőkéjének 360 millió forintjából 350-et Erzsébetváros finanszírozott, tízet Zsohár. A nyereség felosztása nem ilyen arányú, huszonkét százalék jár a VII. kerületnek, 78 az építőnek.

Kecskés Gusztáv, Erzsébetváros fideszes képviselője többször kifogásolta ezt a leosztást, de javaslatait rendre elutasították. Arra sem volt fogadókészség, hogy egy ad hoc vizsgálóbizottságot állítsanak fel, mert a Kecskés által előnytelennek ítélt szerződés szerint a körülbelül kétmilliárd forintot érő telek is a rá építő tulajdonába kerül.

A Garay Üzletház építkezése ránézésre jól áll, lassan beköltözhettek az első lakók. Köztük lesz Gál György is, a VII. kerületi gazdasági bizottságának vezetője. Gál élettársának, Török Tímeának a nevére van bejegyezve a toronyban egy 300 négyzetméteres lakás.

Borúlátó kofák

A piacosok még kételkednek és berzenkednek, mert nekik azt mondták, mindenki együtt költözik, de egyelőre maradnak ideiglenes helyükön a Rottenbiller utcában, és senki sem szólt nekik semmit arról, mikor pakolhatnak vissza. Eddig egyetlen dologban biztosak, minden sokkal drágább lesz.

Egy idős néni egy csomag újhagyma és két fejessaláta eladása közben kesergett a placcok árának drasztikus növekedéséről. Ő úgy tudja, az eddigi havi 3500 forint az új Garayn 6000 lesz, és drágul a napi helypénz is. Vannak, akik a néni szerint már vissza se mehetnek a régi-új helyre, mert a beígért átmeneti másfél év után - mindent bizonytalannak látva a piac körül - nem fizették tovább az önkormányzat által elvárt díjat.

Nekik visszamenőleg kell két és fél, három évet kifizetniük, vagy mehetnek, amerre látnak. Egy hentes rosszallóan megjegyezte, hogy a zöldségárusoknak hozzájuk képest nincs is okuk panaszra. Nekik havonta 70 ezer forint lesz csak a helységbérlet, ehhez jön még a lifthasználat, szemétdíj, egyebek.

Az igazi buli a Rottenbiller utcában van

Az átépítés alatt a piac ideiglenes a Rottenbiller utca három telkén, illetve a telkeken álló házak udvaraiban működik. Ezt a három ingatlant (Rottenbiller utca 56., 58., 60.) átadták Zsohár egykori Pendola Invest Kft.-beli üzlettársainak, Molnár Jenőnek, Farkas Attilának és Néder Zoltánnak (a Ferrexim LLC offshore cég kézbesítési megbízottjának).

A háromháznyi terület eladásának körülményei, és a körülötte felmerülő nevek, cégek és a jogi helyzet több szempontból kísérteties hasonlít a zsidó negyed házainál folytatott manőverezéshez.

Molnár Jenő
A kecskeméti vállalkozónak a Hungasekt pezsgőgyárban voltak érdekeltségei, tulajdonosa több ingatlanberuházó és kereskedő cégnek, és az ő vállalkozása a Koru Inu magánnyomozó iroda is.

Zsohár lapunknak azt mondta, a Rottenbiller utcai ingatlanegyüttes átadása annak az egyességnek a része volt, aminek eredményeképp a fent nevezett személyek kiléptek a Garay Üzletközpont építésénél közreműködő Pendola Investből. A távozottak (Molnár Jenő, Farkas Attila, Ferrexim LLC stb.) új cége, a könnyen összetéveszthető nevű Pend Invest megkapta a Rottenbiller 56-58-60.-at, Zsohár cserébe gyakorlatilag egyedül vihette végig a Garay üzletház építését.

A fenti urak, ma már úgy tűnik, a "nagy" Garay-projekt nélkül is remek boltot csináltak az ideiglenes piac területével. Az önkormányzat ugyanis lakossági igényre hivatkozva 2004 februárjától havi 7,9 millió forintért visszabérelte tőlük a telkeket 18 hónapra. A pénzt a telkek volt tulajdonosa, a Pend Invest (illetve a jelenlegi tulajdonos, a PEND IN PROJEKT Kft.) azonban nem kapta meg, tudtuk meg Káldi Csabától, a VII. kerületi önkormányzat szóvivőjétől.

Az ingatlan valódi értékét sejteti az is, hogy bár a Rottenbiller utca 56-58-60.-at papíron 226 millióért vették, ennek azonban csak a 20 százalékát, 45,2 milliót kellett kifizetniük a szerződéskötéskor, és ebből is levontak még 22 millió forintot azért, mert a házakat lebontják. Végeredményben az önkormányzat
23, 2 millió forintot kapott, a többit elengedte, mondván, az - a közérdeknek megfelelően - az ideiglenes piac visszabérlésének ára.

Ingatlanokat receptre

Ahogy azt a hvg.hu korábban már megírta, a zsidó negyednek nevezett Belső-Erzsébetvárosban hárommillió forintos minimális törzstőkéjű projektcégek, pályáztatás nélkül kaptak egész házakra opciós vételi jogokat. A vételi jogot a cég üzletrészének eladásával, offshore cégeken keresztül (az offshore cégek tulajdonosairól Magyarországon nincs nyilvántartott adat), kettős adásvételi szerződésekkel jutatták a valódi, többségében ír, spanyol vagy izraeli befektetőkhöz. Két szerződést kötöttek egyazon napon ugyannak a cégnek az üzletrészeire, csak a két iratban nagyságrendekkel különböző összegek szerepelnek.

A házanként bő százmilliókban mérhető haszon aztán az adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégben csapódik le. Az önkormányzathoz csak a morzsák jutnak vissza, ami megmagyarázza, miért mondta Hunvald György korábban azt, hogy a sokszor műemléki védettségű házak felújítására nincs elég pénz. Hunvald akkor azt állította, a rigorózus szabályozás az oka, hogy a házak eladásából befolyó bevételek épp csak a lakások bérlőinek kiköltöztesére elegnedők. A házak eladási ára hivatalosan csak annyi, amennyi az önkormányzathoz a pénz, ciprusi megutaztatása után kerül. A számos esetben gyanítható hűtlen kezelés miatt a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) eljárást indított, amely jelenleg is tart.

A belső-erzsébetvárosi fideszes szál

Molnár Jenőt egy VII. kerületi fideszes önkormányzati képviselővel, Garabics Károllyal együtt az elmúlt hónapokban már újdonsült üzlettársként mutatta be a Király utca 15. lakóinak az erlakos Nagy György, mikor egyeztetni ment a mielőbbi költözésekről. Aztán bő egy hónappal ezelőtt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban tartott tervtanácsi ülésen a Király utca 25., 27., 29. bontásáról vagy megtartásáról szóló vitában a jelenlegi vásárlóként feltüntetett cégek helyett a Promoplan Kft.-t tűnt fel mint tényleges beruházó. A Promoplan tulajdonosa Kékessy George Sándor, a Fidesz-kormány párizsi nagykövetének Kékessy Dezsőnek a fia.

A gördülékeny és pártérdekektől mentes döntéshozatalt elősegítendő tervtanácsi ülésre Hunvald polgármester is elment, hogy konzultáljon a KÖH illetékeseivel. A KÖH azonban túlzottnak és elfogadhatatlannak tartotta a beruházó által bemutatott beépítési ötleteket, és a tervek átdolgozására kötelezték a beruházót.

A jelek - és a tulajdoni lap állása - szerint időközben Molnárék a Ferrexim LLC offshore cég közbeiktatásával már tovább is adták az ingatlanokat egy - az ír Peter Stich tulajdonában levő magyar - projektcégnek, amely már elvi építési engedélyt kapott a kerületi önkormányzattól, hogy apartmanházat építhessen a háromháznyi egybefüggő telekre (Zsohár Árpád szépen halad a Garay üzletközponttal, és a Rottenbiller utcai ingatlanokat hamarosan ki lehet üríteni).

Az ír beruházó - a zsidó negyedben megszokott módon - tulajdonjog-fenntartással vette meg az ingatlanokat. Ez a jogi formula annyit tesz, hogy Peter Stich - illetve Rot 56 Kft.-je - csak akkor lesz Rottenbiller 56-58-60. tulajdonosa, ha a teljes árat kifizette az eladóknak. A tulajdoni lapon szereplő kétmillió eurós egyetemleges jelzálogjog, azaz durván 500 millió forint lehetett nagyjából a projektcég üzletrészének - és ezen keresztül az ingatlanoknak - a vételára. Vagy csak a vételár eddig kifizetett része.

Ki kicsoda?

Zsohár Árpád úgy emlékszik, hogy a zsidó negyed házainak pályázat nélküli értékesítésekor többször felbukkanó Néder Zoltán ügyvédet Molnár Jenő mutatta be neki. Nédert információink szerint az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. (Erlak) résztulajdonosa, Nagy György mutatta be Hunvald Györgynek a VII. kerület polgármesterének, bár Hunvald az Index kérdésére azt mondta, hogy nem ismeri személyesen a jogászt. Nagy György élettársa Szíjártó Piroska kiemelt szerepet kapott NNI-nél folytatott nyomozást megalapozó feljelentésben. Hunvald nem ismeri Molnár Jenőt sem, nevével a VII. kerület vezetése csak a Pendola Bau Kft.-n keresztül találkozott, amellyel 2002 decemberétől állnak üzleti kapcsolatban.


Tekintse meg képeinket!

Néder irodájában volt a Király-Major, a Király 27, a Dembinvest, a Király-Ház, a Promo-Vest, a Dembi 26. projektcégek székhelyet. E cégek ügyvezetője többnyire Szíjártó Piroska. Néder a kézbesítési megbízottja a USA-ban székelő offshore cégnek, a Ferrexim LLC.-nek is. A Ferrexim jelenleg köztes tulajdonosa a Király utca 15., 25., 27., 29.-nek, és résztulajdonosa a Garay csarnoknál korábban szereplő Pendola Investnek, majd a Zsohártól való elválás után Rottenbiller utcai házak mögé tett Pend Invest Kft.-nek.