Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Változtatási tilalmat akar a zsidónegyedben az Óvás

2007.01.10. 21:46
Azonnali hatállyal változtatási tilalmat követel a VI.-VII. kerületi zsidónegyed területére az ÓVÁS! Egyesület. A Király utca környéke elvileg védett terület, mégis folyamatosan bontják a régi házakat, hogy a városképbe nem illő újakat húzzanak fel a helyükön.

Nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez és a fővárosi illetékesekhez az ÓVÁS! Egyesület annak érdekében, hogy haladéktalanul rendeljenek el változtatási tilalmat a főváros VI.-VII. kerületében a történelmi zsidónegyedben, azaz a Károly körút, az Andrássy út, a Nagykörút és a Rákóczi út határolta területen.

Az egyesület szerint a változtatási tilalmat mindaddig fenn kell tartani, amíg el nem készülnek a városrész felújítási tervei. Ezek kidolgozását is haladéktalanul el kell kezedeni, ebben a munkában az egyesület is részt kíván venni.

Az Óvás szerint azért szükséges haladéktalanul változtatási tilalmat elrendelni, mert a VII. kerület jelenlegi szabályozási terve ellentétes a a most készülő, változtatás alatt álló Budapesti Városépítészeti Keret Szabályzat előírásaival.

"Végre fel kellene ismerni, hogy változtatási tilalom hiányában később már nem lesz lehetőség igazi rehabilitációra, mert mire az új koncepció érvényesülhetne az egyedülálló kulturális örökséget képviselő műemléki értékű negyed - a jelenleg érvényes feltételek és folyamatok változatlansága esetén – a felismerhetetlenségig megváltozik, átépül" – írja nyílt levelében az egyesület.

A történelmi zsidónegyed elvileg védett terület, de a valóságban folyamatosan rombolják le a régi házakat és a városrészbe nem illő arculatú, új épületeket húznak a helyükre. A változtatási tilalom nélkül az Óvás szerint a "teljesen védtelen és kiszolgáltatott városrészben még éveken át folytatódhat az erőszakos lakosságcsere, a túlzott mutatók által előidézett túlméretezett beépítés és tömeges lakásépítés, ezáltal a terület lakótelep jellegű átépítése, és a negyed keskeny utcáira nehezedő, de az egész Belvárost is sújtó elviselhetetlen mértékű közlekedési terhelés".