Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Megmenekülhet a Hild-ház

2006.02.23. 14:48
A budapesti VII. kerületi jegyző csütörtökön visszavonta a Király utca 40. számú ház bontására korábban kiadott engedélyt, közölte az erzsébetvárosi hivatal szóvivője. A Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség kedden tájékoztatta a hivatalt az eljárás törvényellenességéről. Demszky Lamperth Mónikához fordult segítségért.

Az ügyészség óvása után két nappal visszavonta a VII. kerületi önkormányzat a Király utca 40. szám alatti Hild-ház bontására kiadott engedélyt. A hivatalos döntés csütörtök délután született meg. „A jegyző visszavonta a korábbi határozatot és új eljárást kezdeményezett” - mondta Kádi Csaba, az erzsébetvárosi önkormányzat szóvivője. Hozzátette, hogy a VII. kerület erről még csütörtök délután határozat formájában tájékoztatja az érintett feleket, nevezetesen az eljárást indító ÓVÁS! Egyesületet, a VI. kerületi önkormányzatot, és a bontást végző céget.

Verók István VI. kerületi polgármester korábban azt mondta, hivatalának az engedélyezési eljáráshoz nincs köze, az a VII. kerület feladata. Elmondta, hogy a Hild-ház nem a zsidónegyed része, továbbá nem is műemlék épület. Tagadta azt is, hogy korábban ígéretet tett volna Bozóki András kultuszminiszternek arra, hogy felfüggeszti a bontást.

Civil összefogás

Az ÓVÁS! Egyesület a múlt héten fordult beadvánnyal a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséghez, hogy vizsgálják felül a Hild-házra kiadott bontási engedélyt. A civil szervezet álláspontja szerint ugyanis a VII. kerületi önkormányzat jogellenes lépést tett, amikor nem tájékoztatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH) szándékáról. Bár az épület a VI. kerület tulajdonában áll, az összeférhetetlenség elkerülésére a Fővárosi Közigazgatási Hivatal jelöli ki az eljáró építésügyi hatóságot. Ez a Hild-ház esetében a VII. kerületi önkormányzat.

Az ügyészség kedden kelt határozatában a Király utca 40. számú Hild-házra kiadott bontási engedélyt jogellenesnek minősítette, és elrendelte az engedély végrehajtásának felfüggesztését. Az ügyészség határozatát a kiadás napján a VII. kerületnek hivatalosan kézbesítette, a bontás ennek ellenére még csütörtökön is folytatódott. Kádi elmondta, hogy a bontást a határozat kézhezvétele után azonnal le kell állítani.

Túlságosan késő lehet

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere csütörtökön - a VII. kerület döntése előtt - levélben fordult Lamperth Mónika belügyminiszterhez. „Sajnálatos módon a széttagolt önkormányzati rendszer miatt a Fővárosi Önkormányzatnak nincs jogosítványa arra, hogy megakadályozza a bontást, így csak kérni tudtam a VII. kerület vezetését, hogy módosítson szándékán. A kérés nem használt” – írja Demszky.

A főpolgármester szerint az ügyészi óvás benyújtása óta az épület bontása jogsértésnek minősül, mitöbb néhány nap múlva már túlságosan késő lehet ahhoz, hogy közbelépjenek. „Ha Ön az önkormányzatokat felügyelő miniszterként határozottan fellép a jogszabályellenes bontás ellen, a klasszicista épület még megmenthető” – véli Demszky.  • Vennék
  • Hírek