Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Bontásstop

2006.02.21. 17:03
A Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség igazat adott az ÓVÁS! egyesületnek. A bontási engedély kiadása előtt engedélyt kellett volna kérni a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól.

Bár hétfőn a VI. és a VII. kerületi polgármester Bozóki András kulturális miniszternél megegyezett abban, hogy a Király utca 40 alatti épület bontását leállítják, amíg az ügyészség ki nem adja határozatát az ügyben, a környékbeli lakók mégis bontás zajaira ébredtek.

Bontászaj, törmelék

Délelőtt, amikor ott jártunk, már csak a szomszédos, üres telken heverő tucatnyi tetőgerenda és a tűzfal tetejéből származó teherautónyi tégla emlékezetett a műveletre. A gondosan feketébe csomagolt épület körül őrző-védő szakemberek, és pár környékbeli lakó, akik a fejleményeket tárgyalják.

Délután az ÓVÁS újabb sajtótájékoztatót tartott az épület mellett, ahol lényegében folytatták a napok óta tartó vitát a VI. kerületi alpolgármesterrel. Fürst György kitartott amellett, hogy a bontási engedély jogerős, és ezen csak az ügyészség döntése változtathat. Addig viszont a VI. kerület bont.


Egyre nagyobb az érdeklődés

Életveszély, jogerő

A VI. kerületi önkormányzat szakmailag is próbálta alátámasztani a munkálatok folytatását. Kedden délelőtt független statikus szakértőt rendeltek a helyszínre, aki a felmérés után életveszélyesnek nyilvánította az épületet.

A sajtótájékoztató után a megjelentek átsétáltak a VI. kerületi önkormányzat épületébe, és megpróbáltak bejutni Verók István polgármester fogadóórájára. Próbálkoztak hivatalosan is időpontot kérni, de csak májusra kaptak volna.

"Jó napot! Rég találkoztunk. A polgármester úr nem tudja önöket fogadni" - nyitott Fürst György, aki ismét elmondta, amíg az ügyészség állást nem foglal, ők a kiadott bontási engedély értelmében járnak el.

Jogos ÓVÁS!

De már nem kell tovább várni várni az ügyészi állásfoglalásra. A Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség az ÓVÁS Egyesület kezdeményezésére megóvta a VII. kerületi önkormányzat Király utca 40-es számú házra kiadott bontási engedélyét, mert a kerületnek ehhez meg kellett volna kérnie a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyét, értesültünk Marinov Pétertől, az ÓVÁS szóvivőjétől.

Az ügyészség indítványozta a bontási határozat végrehajtásának felfüggesztését. Az óvást a bontási engedélyt kiadó hatóságnak, a VII. kerületi önkormányzatnak nyolc napon belül kell elbírálnia. Ha egyetért, hatályon kívül kell helyezni korábbi határozatát, és új eljárást kell lefolytatnia.  • Vennék
  • Hírek