Az ország útjait figyelte a GKM katonatiszt ügyeletese

2007.10.16. 09:42
A gazdasági minisztériumnál 15 éve dolgozott főügyeletesként az a honvéd ezredes, aki Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyét szerette volna eltussoltatni a rendőrségen. Feladata hivatalosan az ország földi, légi, vízi útjain bekövetkezett rendkívüli események figyelése volt.

A katonaságtól hivatalos vezénylés alapján dolgozik 15 éve a gazdasági tárcánál és annak jogelőd szervezeteinél a jelenleg még aktív mérnökkari ezredes a védelmi felkészítés feladatainak végrehajtása területén, közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A katonatiszt egy hete telefonon megpróbálta eltussoltatni a rendőrségen Garamhegyi Ábel államtitkár gyorshajtását. Telefonon azt mondta a rendőrségnek, hogy jó lenne, ha leszállnának Garamhegyi gyorshajtási ügyéről és felejtsék el a történteket. Az MTV Híradójának értesülése szerint a telefonhívás nem volt fenyegető, viszont hemzsegett a trágár kifejezésektől. A katonatiszt ügyében a katonai ügyészség folytatja a nyomozást.

GKM-rendelet alapján a főügyeleteshez érkeznek be az ország közútjain, vasúti hálózatain, a légi közlekedésben, a vízi közlekedésben, a műszaki biztonság területén és az informatikai területen bekövetkezett (rendkívüli) események a nap 24 órájában. A főügyeletes ezekkel kapcsolatban a minisztérium vezetői részére információgyűjtési és döntéselőelőkészítési feladatokat végez, közölte az Index kérdésére a minisztérium.

A főügyeleti rendszerben dolgozó kollégák nem közszereplők, ezért nevüket nem hozzuk nyilvánosságra, közölte korábban a gazdasági tárca, amely egy belső vizsgálat után azonnali hatállyal elbocsátotta a főügyeletest. A Magyar Nemzetnek Csecserics István Pest megyei főügyészhelyettes annyit elmondott, hogy a honvéd ezredest L. Zoltánnak hívják.

A Google segítségével megtalálható egy L. vezetéknevű és Zoltán keresztnevű GKM-főügyeletes elérhetősége. Felhívtuk a számot, kicsöngött, de senki nem vette fel. Egy idő után megszólalt az üzenetrögzítő a következő üzenettel: "Szevasz, nem volt szerencséd, ezért arra kérlek, hogy hagyj üzenetet. L. Zolit hívtad. Na csocsi."