Gógl megtartja miniszteri lakását

2001.01.03. 10:05
Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter menesztését követően továbbra is a miniszterként számára kijelölt várbeli luxuslakásban lakik - tudta meg az Index. Ennek indoka, hogy az elősorban szakmai okokból leváltott Gógl a közeljövőben felállítandó Nemzeti Egészségfejlesztési Kht.-ban kormányfőtanácsosi pozíciót tölt majd be, és így mint állami vezetőnek, jár a 142 négyzetméteres ingatlan. A volt miniszter utódja, Mikola István szerint a Gógl vezetésével létrehozandó társaság "puccsszerűen kialakított" szerkezetét sürgősen felül kell vizsgálni.
Gógl Árpád
Gógl Árpád egészségügyi exminiszter, megbizatásának lejártával, a szabályok ellenére nem költözik ki a miniszterként számára kijelölt budai várbeli, az Egészségügyi Minisztérium tulajdonában álló lakásból - tudta meg a tárca illetékesétől az Index. Ennek oka, hogy a tárca január elsejével távozó vezetője a tervek szerint a megalakítandó Nemzeti Egészségfejlesztő Kht.-ban kormányfőtanácsosi pozíciót tölt majd be, és így egy 1997-es kormányrendelet alapján, mint állami vezetőt, megilleti a lakás.

Az Úri utca 38. szám alatt álló, 142 négyzetméteres műemlékvédelmi oltalom alatt álló ingatlan 1999 őszén azért kavart vihart a honi politikai életben, mert Gógl beköltözése elött csupán a bérleti jog megszerzésére majd 11 millió forintot költött az amúgy szűkös anyagi helyzetben lévő tárca, a leromlott állapotú lakás felújítására kiírt közbeszerzési felhívásból pedig kiderült, hogy az ingatlant, további milliókért luxuslakássá kívánják átalakítani. Az akkori miniszter várnegyedbeli otthonát így, a felújításra kiírt pályázat szövege szerint "színvonalas építőipari munka keretében a falkép-restaurálási munkálatokkal történő együttműködéstől kezdve kovácsoltvasmunkák megvalósításán keresztül az igényes felületképzésig, gondos belsőépítészeti részletekig, a korszerű épületgépészeti és technológiai berendezésig néhány antik hatású részlettel is gazdagítva" valósították meg.

Mikola felülvizsgálja elődje kht terveit

Mikola István
Mikola István, aki január elsejétól Gógl utódjaként vezeti az egészségügyi tárcát, már decemberben, a kinevezését megelőző meghallgatáson kijelentette, hogy felülvizsgálja az elődje kezdeményezésére és a tervek szerint vezetésével felállítandó, Nemzeti Egészségfejlesztési Kht. megfogalmazása szerint puccsszerűen kialakított szerkezetét. A közhasznú társaság létrehozásának gondolatában a jó szándék nem kérdőjelezhető meg, de működésének formája legalább még egyszer átgondolandó -nyilatkozta az MTI-nek kedden az új miniszter, aki a társaság előkészítésében nem vett részt, mivel annak bejegyzése még hivatalba lépése elött megkezdődött. Mikola szerint egyébként nemcsak ő, hanem néhány magas szintű döntéshozó sincs tisztában a társaság létrehozásának részleteivel.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Nemzeti Egészségfejlesztési Kht. az Egészségfejlesztési Kutatóintézetet, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetet, az Országos Egészségügyi Információs Intézetet és Könyvtárat, valamint a régen pártüdülőként funkcionáló, mintegy négymilliárd forint piaci értékű Club Aliga üdülőkomplexumot foglalná magába.

Állami egészségügyi feladat nem kerülhet úgy kht.-ba, hogy a felelősséget viselő minisztérium és miniszter annak megvalósulását ne tudja kontrollálni - szögezte le Mikola István, utalva arra a körülményre, hogy a társaságot alapító, egyébként Gógl közeli ismerőseiből álló három magánszemélynek illetve az Egészségügyi Minisztériumnak a döntéseknél szavazategyenlősége volna. A miniszterelnök kérésére Mikola István, a kormány számára összeállítja észrevételeit a közhasznú társasággal kapcsolatban.