Újabb felvétel az állítólagos Hír tévés drogügyben

2008.08.04. 15:15
Egy-két hangfelvétel, egy politika-közeli ember, némi sütőpor, egy drogdíler, és két tévériporter, íme, egy nyári közéleti botrány receptje. Az újságírók szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy autójukba csempészett droggal akarta ellehetetleníteni őket a pénzügyminiszter volt kabinetfőnöke és egy ügyvéd. Az ügyvéd viszont előhúzott egy hangfelvételt, amelyen a díler arról beszél, hogy két kokainfogyasztó riporterről van szó, akik jó sok pénzzel tartoznak neki.

Egyre szövevényesebb a Hír tévé, illetve Veres János pénzügyminiszter egykori kabinetfőnöke és Helmeczy László ügyvéd körül kavargó állítólagos kábítószerügy, most például egy újabb beszélgetés került elő, amit Helmeczy folytatott egy B. Miklós nevű drogdílerrel.

Az eset lényege a Hír tévé interpretációjában: a médium két riporterének kocsijába B. Miklós segítségével drogot akartak csempészni. Ugyanez a másik oldal Helmeczy értelmezésében úgy hangzik: a két sajtómunkás fogyasztott (és egyikük tovább is értékesített) kokaint, ám az anyagért járó pénzt nem fizették ki a dílernek, aki felajánlotta, hogy az 1,6 millió forintos tartozás rendezésért cserébe a következő 40 grammos szállítmány kézbesítése után segít lebuktatni a két riportert. (A felvételen B. Miklós azt is megemlítette, hogy egy grammnyi anyag 8 ezer forintba kerül, és a szállítmányt a riporterek részben maguk használnák, részint pedig, legalábbis egyikük, továbbértékesítenék, mintegy 12-15 ezer forintos grammonkénti áron.)

A most a Szabolcs Online-on (SZON) közzétett hangfelvétel B. Miklós és Helmeczy első találkozását (legalábbis a szövegkörnyezet erre utal) dokumentálja. Míg a Hír tévé azt állította, hogy a pénzügyminiszter volt kabinetfőnöke, Tóth Viktor, és Helmeczy szervezett az orgánum két riportere ellen lejárató akciót, és keresték meg ennek érdekében B. Miklóst , az anyagban a drogdíler arról beszél: miután leült gondolkodni, hogy az 1,6 millió forintos tartozás miatt hogy tudna kitolni a két riporterrel, úgy, hogy még pénzt is kapjon érte, felhívta Tóth Viktort. És azért pont az egykori kabinetfőnököt, mert ugyan mások is eszébe jutottak, de Tóth volt az első, akit utol tudott érni.

Meg persze a gondolkodó díler arra is rájött, hogy ha a riporterek "beborulnak", akkor a Hír tévé ellehetetlenül, és, áll a hangfelvételen, ez azoknak a köröknek, akiket Tóth Viktor képvisel, elég jó. Vélekedését valószínűleg Helmeczy is osztotta, ugyanis arról beszélt, ügyfeleinek megér másfélmillió forintot, hogy leleplezzék az őket gyakran és alap nélkül támadó újságírókat. Ami a technikai részleteket illeti, felvételen az hallható, hogy a díler megígérte, szól, ha célba juttatta a szállítmány, és ezután jutott volna hozzá a summához, amit Helmeczy letétbe helyezett, és siker esetén akart átadni.

Az akcióról egyébként, nyilatkozta korábban Helmeczy, a rendőrség is tudott, mivel értesítették őket. Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint mielőtt a rendőrség lecsapott volna az egyik Hír tévés riporter autójára hétfőn, valóban kaptak egy bejelentést, hogy a két sajtómunkás és egy drogdíler között kábítószeres üzleti kapcsolat van.

Csakhogy ezt már más is jelezte a szerveknek, mégpedig korábban. Először, mondta Bencze József, a feljelentést elutasították, mert nem volt benne elegendő információ, és ugyanígy döntött róla a nyomozó ügyészség is. Majd, tette hozzá az országos főkapitány, ez a feljelentés kiegészítve ismét a rendőrségre érkezett, ebben már részletesen szerepelt, hogy két újságíróval szemben próbálnak kábítószerrel kapcsolatos lejárató akciót szervezni.

Emlékeztetőül: a Hír tévé azt állította, hogy már hetekkel korábban jelezték a rendőrségnek, hogy drogcsapdába akarják csalni őket. Mégpedig az orgánum állítása szerint maga B. Miklós futott be hozzájuk a hírrel, mit is terveznek Tóth Viktorék. Hogy mi motiválta volna a drogdílert a segítségnyújtásban, az homályban maradt. Csak annyi biztos, hogy hétfőn a rendőrök lecsaptak a kábítószer-kufárra, amint épp beszállt a Hír tévé egyik riporterének autójába. Anyag nem volt nála, de legalább sütőpor igen.

A hamis vád bűntettének gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az illetékes a Hír tévével kapcsolatos állítólagos drogügyben, közölte hétfőn az MTI-vel Simon Ernő, Hajdú-Bihar megye főügyésze. Simon Endre elmondta: a Debreceni Városi Ügyészség vizsgálata azt derítette ki, hogy nem kábítószerrel visszaélés előkészülete történt, hanem hamis vád bűntettéről van szó, mivel "a hírtévések ellen koholt bizonyítékokat hoztak a hatóság tudomására". Ilyen esetben nyomozásra csak az ügyészség jogosult, tette hozzá, és hangsúlyozta, mivel ez Budapesten történt - ott tették a készítményt a tévések kocsijába - a Debreceni Városi Ügyészség továbbítja a dokumentumokat az ügyben illetékes Budapesti Nyomozó Ügyészséghez.

Simon Ernő közölte, hozzájuk az ügyben csak egy feljelentés, a Hír tévé feljelentése érkezett.

Helmeczy már tudja, hogy hazudtak neki

Már tudja Helmeczy László ügyvéd, hogy hazudott neki az őt megkereső drogterjesztő a Hír TV riportereiről; az ügyvéd hétfőn este az ATV Egyenes beszéd cím műsorában beszélt az általa nyilvánosságra hozott hangfelvételről. A drogdíler hazudott, amikor azt állította, hogy az újságírók kábítószer-fogyasztók, de Helmeczy László szerint az általa bemutatott hangfelvétel - legalább is annak 15 percnyi, a nyilvánosságnak szánt része - azt igazolja, hogy nem ő, illetve nem az ő megbízója kereste fel a drogdílert, hanem ez fordítva történt. Szólt arról is, hogy a Barát Miklósként emlegetett drogdílerrel legalább három alkalommal beszélt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a televízió az ügyben már áprilisban feljelentést tett, erre az ügyészségtől május elején választ kaptak, holott ekkor ő még nem is beszélt Barát Miklóssal. A kábítószerfogyasztással megvádolt újságírók egyike, Kisberk Szabolcs önkéntesen vállalta a drogtesztet, amelynek eredménye negatív lett, azaz tisztázta őt.