Feketemunkások Kóka építkezésén

2007.11.10. 18:24
A rendőrök vittek el egy feketemunkást a gazdasági miniszter épülő villájából szombaton, miután a munkaügyi ellenőrzés során kiderült, hogy a férfi körözés alatt áll. A munkaügyi ellenőrök rajta kívül is találtak be ne jelentett alkalmazottat és több román állampolgárságú munkásról is kiderült, hogy szerződés nélkül dolgoztak a Normafa utcában. A feljelentést a szomszédok tették, akikkel Kóka a szennyvízcsatorna építése miatt szeptember óta csatázik.

Szombaton, miközben a liberális miniszter az SZDSZ küldötteivel ülésezett, mintegy ötven rendőr, határőr és munkaügyi ellenőr szállta meg az épülő hatszintes házát. A lakossági bejelentés alapján elrendelt összevont munkaügyi ellenőrzés biztosra ment: külföldi állampolgárságú munkásokat kerestek a gazdasági tárca vezetőjének villájában.

Az Index hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a munkaügyisek több szabálytalan alkalmazott munkavállalót is találtak a befejezéséhez közeledő építkezésen. A helyszínen talált tizenhárom munkás között két magyar állampolgárnak nem voltak rendben a papírjai. Egyikük ráadásul körözés alatt állt, őt az akcióban résztvevő rebiszesek az építkezésen őrizetbe is vették. Az Index megkérdezte a történekről a Rebisz szóvivőjét, Gálik Viktóriától azonban egyelőre nem kaptunk felvilágosítást az előállítás körülményeiről. Úgy tudjuk, hogy az egyik alvállalkozó emberét drogcsempészés miatt körözték.

Információink szerint egy másik, burkolási munkákat végző cég munkásai között több olyan román állampolgárságú alkalmazottat is találtak, akik szintén nem tudtak szabályos szerződést felmutatni az ellenőröknek.

A villa építését szervező cégnél az Indexnek azt mondták, hogy Kókáék a generál kivitelezővel kötött szerződésükben kikötötték, hogy az építkezésen csak bejelentett munkaerővel dolgoztathat. A szabálytalanságokat az alvállalkozók követték el.

SZDSZ-es állásfoglalás

Kóka János nem felelős, ha a kivitelező alvállalkozói szabálytalanságokat követtek el - közölte cikkünk megjelenése után az SZDSZ sajtóosztálya az MTI-vel. Örülnek, hogy a munkaügyi hatóságok végezték a dolgukat és, ha szabálytalanságot találtak, akkor a hatályban lévő jogszabályok szerint járnak és járjanak el. A kivitelezést megrendelő cég a lehető legkörültekintőbben járt el és a szokásosnál is több jogi garanciát követelt meg a szerződésben, hogy a kivitelező csak bejelentett munkaerővel és a munkajogi szabályoknak megfelelően dolgozik az épületen - tették hozzá. Véleményük szerint amiatt, hogy a kivitelező ezt hogyan tudta érvényesíteni, semmilyen közvetett vagy közvetlen felelősség sem terheli a megrendelőt, sem a pártelnököt..

A miniszterrel, aki 2003 óta tulajdonosa egy cégen keresztül a Normafa utcától induló több mint 4000 négyzetméteres, erdővel borított teleknek, szeptemberben veszett össze a szomszédság. Az ok a hatszintes lakás szennyvízcsatornája volt, amit – ha nem akar költséges technológiával hegynek felfele vezetni – az alsó szomszédok belterületi bekötőútját felásva tudja csak rákötni a közművezetékre.

Az alsó szomszédok azonban nem találták elfogadhatónak, hogy a beruházás miatt hetekig nem tudják használni a saját útjukat, ezért hetek óta blokád alatt tartják a telekhatárnál megrekedt építkezést. A patthelyzetben a beruházó is megpróbált ügyeskedni, amiért a szomszédság többször is rendőrt hívott. Információink szerint az időközben Magyar György ügyvéd segítségét igénybevevő lakók jelezték a munkaügyi hatóságnak is, hogy az építkezésen külföldi állampolgárok dolgoznak, valószínűleg szabálytalanul.