Kézi vezérlésre kapcsol az MDF-frakció

2004.09.13. 14:00
Az Index információi szerint az MDF hétfői frakcióülésén a képviselők Herényi Károly ellenállása miatt nem szavazhattak arról a javaslatról, hogy az MDF a parlamenthez forduljon jogorvoslatért az öt képviselő kizárását jóváhagyó ügyrendi bizottsági döntés miatt. A lakitelkiek többségével működő képviselőcsoportban született javaslatot a frakcióvezető nem terjesztette szavazásra. Lezsák Sándort hátraültették.
Úgy tudjuk, hogy az MDF képviselőcsoportjának hétfői ülésén a frakció tagjai nem szavazhattak az öt képviselőtársuk kizárásáról szóló állásfoglalás ügyében.

Nem szavazták meg

Információink szerint Herényi Károly frakcióvezető nem terjesztette szavazásra azt a javaslatot, amelyben az MDF hivatalosan kérte volna az országgyűlést, vizsgálja meg a Font Sándor és négy képviselőtársa ügyében született ügyrendi bizottsági döntést. Mint emlékezetes, a testület Herényi Károly beadványát jóváhagyva egy hete elfogadta a frakcióvezető egyszemélyi döntését, és a képviselőket kizárta az MDF-frakcióból. Hétfőn képviselői indítványra a lakitelki többséggel működő képviselőcsoport hivatalosan kérte volna a parlamenti jogorvoslatot a vitatott döntéssel kapcsolatban.

A frakcióülésen bemutatták a frakció új szervezeti és működési szabályzattervezetét is. Úgy tudjuk, hogy az új szmsz lehetőséget ad majd a frakcióvezetőnek, hogy csak olyan témákat tűzzön napirendre, amelyekkel maga is egyetért.

Hátraültetés

Döntés született viszont arról, hogy az öt kizárt frakciótag miatt átalakítják a csoport parlamenti ülésrendjét. Az új elrendezésben szembetűnő, hogy a Lakitelek munkacsoport "vezérét" Lezsák Sándort hátrébb ültették, Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető közelébe pedig főként az őket támogatók kerültek.