Orbánék Microsoft-szerződéseit sem adják Gyurcsányék

2007.09.10. 16:53
Sehol sem könnyű feladat a Microsoft-szerződések titkainak kifürkészése. Több európai ország jogvédőivel együtt Magyarországon a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) próbálkozott az állami szerződések megismerésével. Nem megy nekik.

Hiába igyekszik az adatvédelmi biztos állásfoglalásával felfegyverkezve megismerni a milliárdos értékű Microsoft-szerződéseket a TASZ, a minisztériumok nem adják az adatokat.

A jogvédő szervezet hétfőn közleményben tudatta, meglepődött, hogy a minisztériumok semmibe veszik az ombudsman állásfoglalását és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Azt pedig egyenesen aggályosnak tartják, hogy ilyen hatalmas összegű közpénzből kötött szerződések nyilvánosságát nem biztosítják. A Gyurcsány-kormány ebben a kérdésben a pártpolitikai ellentéteket is félreteszi, a TASZ ugyanis az egykori Informatikai Minisztérium 2000-es megállapodásait sem kapta meg az örököstől, a gazdasági tárcától.

A szervezet kifejezett kérése ellenére a Belügyminisztérium üzletét öröklő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is csak néhány alapadatot hozott nyilvánosságra a milliárdos önkormányzati informatikai fejlesztésekről, a részletek, a szerződések pontos szövege továbbra is titok maradt.

A TASZ az ügyben egy nemzetközi felmérés magyar részét végezte el. A szervezet tájékoztatása szerint több európai országban próbálkoztak már a microsoftos üzletek megismerésével, de többé-kevésbé mindenütt hasonló eredménnyel jártak.