Gusztáv
3 °C
7 °C

Megsemmisültek az iratok, bizonyíthatatlan a kartellgyanú

2007.05.14. 22:06
Megsemmisítette egy 2003-as közbeszerzési eljárás iratanyagát a Honvédelmi Minisztérium, így a Gazdasági Hivatal nem tudta lefolytatni eljárását egy kartellgyanú ügyében. A minisztérium úgy érzi, "minden segítséget megadott".

Megszüntette a kartellgyanú miatt indított eljárást a Honvédelmi Minisztérium egyik közbeszerzési eljárása ügyében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Mint a GVH közleményéből kiderült, a minisztérium az előírásokat megszegve megsemmisítette a közbeszerzési eljárás iratanyagát, így nem lehetett bizonyítani a feltételezett jogsértéseket.

A GVH tavaly június 29-én kartell gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Synergon Informatikai Nyrt.-vel, a HP Magyarország Kft.-vel és az Atigris Informatika Zrt.-vel szemben annak tisztázására, hogy a vállalkozások a HM által 2003-ban kiírt, 8000 felhasználónak vásárolandó Microsoft programcsomaggal kapcsolatban végeztek-e olyan egyeztetéseket, amelyek alkalmasak a verseny korlátozására, a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény megsértésére.

A jogsértés gyanúját az eljárás alá vont vállalkozások közötti kommunikációra utaló iratok támasztották alá. A cégeknél fellelhető iratok azonban nem bizonyultak elegendőnek a kartellgyanú igazolására, a HM birtokában levőket meg megsemmisítették.

A HM tudomásul vette az eljárás megszüntetését. Közleményük szerint a minisztérium "minden segítséget megadott", "a fellelhető iratanyagot maradéktalanul a GVH rendelkezésére bocsátotta".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!