Géza
-12 °C
-4 °C

Ingyengépeket vett a kormány háromszázmillióért?

2004.08.04. 12:55
Az Index információi szerint a magyar informatikai tárca a világon az első olyan állami szerv, amelyik pénzért vásárolt azokból az óvodai számítógépekből, amelyeket az IBM a KidSmart jótékonysági program keretében adományozás céljára fejlesztett ki, és ingyen osztogat. Világszerte 18 500 gépet ajándékoztak el az elmúlt öt évben, ebből 130 darab magyar óvodákba került.
Az informatikai tárca tavaly decemberben hirdetett közbeszerzési pályázatot speciális óvodai számítógépek beszerzésére a Brunszvik Teréz program keretében. Az IBM korábban ugyanezekből a gépekből 130 darabot ingyen adományozott magyar óvodáknak.

A minisztérium eredetileg minimum négyszáz, direkt óvodásoknak kifejlesztett, "kakaóálló" billentyűzettel felszerelt gép beszerzését tervezte, a közbeszerzési eljárás győztese, a Haitec Magyarország Kft. azonban a rendelkezésre álló összegből 269 gép leszállítását vállalta. Az már másfél hónapja vita tárgya, hogy reális volt-e a gépek ára, a darabonkénti 1 077 000 forint.

Az informatikai tárca több közleményében is arra hivatkozott, hogy a szoftverek magyarítását és az óvónők betanítását is vállalta a nyertes cég. Csurgai Gábor, a Haitec Magyarországi Kft. ügyvezetője az Indexnek cáfolta, hogy ez a két tétel jelentős összeget képviselne a csomagárban. Mint mondta, az óvónők betanítása mindössze egy óra, ezalatt megmutatják, hol kell bekapcsolni a gépet és hogyan indulnak a programok.

Az ajándék gépek is magyarítva voltak

Csurgai szerint a programok magyarítása is marginális tétel. Arra a felvetésünkre, hogy az IBM ajándékozási programjához már magyarították a programokat, azt mondta, egy ajándékprogramban mindennek van ugyan kimutatható ára, de az nem számít, hiszen a termék ingyenes. Ellenben ha piaci alapon vásárolnak, akkor a magyarítás költségeit is ki kell fizetni.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy az árban benne vannak a szoftverek, azok magyarítása és az is, hogy három éven át szervizelik a gépeket. Az ügyvezető ismételten leszögezte, hogy semmiféle ár-összehasonlításnak nincs helye ebben az ügyben, mert mások a viszonyok Amerikában, és megint mások Európában.

Megkérdeztük az ügyben a magyar IBM-et arról, hogy van-e rálátásuk arra, hogy mekkora árréssel adják tovább az IBM-termékeket, de a cég pr-főnöke, Intődy Gábor kérdéseink többségére nem adott választ. (Lásd keretes írásunkban a kérdéseket és a választ.)

A KidSmart jótékonysági program

Bőbeszédűbbnek bizonyult viszont a cég amerikai központjának munkatársa, aki szerint állami szereplő nem szokott a Kidsmart programban ingyenesen igényelhető óvodai számítógépeket piaci alapon vásárolni. "A KidSmart jótékonysági program" - nyilatkozta az Indexnek Clint Roswell, az IBM amerikai anyavállalatának a KidSmart program kommunikációjáért is felelős sajtófőnöke. Roswell ezután hosszasan magyarázta - a jótékonyság fogalmát, többször is hangsúlyozva -, hogy a programban kiosztott gépekért nem kell fizetni. Érdeklődésünkre, hogy milyen kapcsolat lehet a KidSmart program és az IHM Bruszvik Teréz programjában beszerzett számítógépek között, Roswell nem tudott felelni.

A KidSmart program elmúlt két és fél évében az IBM 18 500 Young Explorer számítógépből, programcsomagból és képzési támogatásból álló csomagot osztott szét világszerte. Magyarországon százharminc KidSmart számítógép került hátrányos helyzetű óvodákba. A program sikere felkeltette a számítógép-kereskedők érdeklődését is, nem sokkal a program indulása után a kiskereskedelemben is megjelentek az IBM Young Explorer számítógépére épülő, a KidSmart programban adományozottakhoz hasonló felszereltségű (védőburkolattal és az elhíresült kakaóbiztos billentyűzettel szerelt) gyermekszámítógépek.

Az tény - és erre az IBM honlapján található adatok alapján több olvasónk is fölhívta a figyelmet -, hogy ez a gép illetve rendszer nem szerepel a cég kereskedelmi forgalomban kapható termékei között.

Kérdések és válaszok
- Ajándékozza, árusítja vagy ajándékozza és árusítja is az IBM az IBM KidSmart óvodai számítógépet?

- Ha árusítja is, milyen árakon?

- Használhatja e más forgalmazó az IBM KidSmart márkanevet a termékként árult óvodai számítógépek esetében?

- Az IBM Magyarország magyarította-e az ajándék számítógépekhez a szofvereket?

- Az IBM szervezett-e oktatást az ajándék gépek kezeléséhez óvónőknek? Ha igen, milyen típusú képzést kell elképzelni (pl. hány óra, mi a tananyag stb.)

- Az IBM nyomon követi-e, hogy a cég által kizárólagosan előállított termékeket milyen árréssel adják tovább a viszonteladói, avagy nincsen megállapodás arról, milyen haszonkulccsal dolgozhatnak a viszonteladók?

"Az IBM a fiatal korosztálynak tervezett speciális Young Explorer gépet adományozási programja számára fejlesztette ki, és 18 500 gépet ajándékozott el világszerte az elmúlt öt évben. Az adományozott gépekhez az IBM ajándékba adja a készségfejlesztő szoftvereket, az operációs rendszert és a betanítást is. A termék sikere felkeltette a piac érdeklődését, ezért került kereskedelmi forgalomba, néhány viszonteladónál beszerezhető: szülők és magánóvodák is vásároltak belőle. A kereskedelemben elérhető gépek ára eltérő, mint bármilyen más, nem hatósági áras termék esetében. Az árakat befolyásolja többek között a gép hardver- és szoftver kiépítése, az áfa, az egyéb helyi adók, a vámok, a viszonteladó által nyújtott többletszolgáltatások."

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft