Mi volt egymillió a kakaóbiztos gépen?

2004.07.08. 12:04
Az ügyészséghez is fordulhatna, de megvárja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium válaszát Rogán Antal az óvodások számára kiírt számítógép-beszerzés ügyében. A fideszes képviselő szerint a 300 gép 300 milliós beszerzési árával kapcsolatos magyarázatok nem állják meg a helyüket.

Egy hatezer forintos klaviatúra is kiállta a kakaópróbát a Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának fideszes elnöke igyekezett bizonyítani, hogy az informatikai tárca eddigi érvei nem adtak magyarázatot arra, miért kerültek darabonként egymillió forintba az óvodások számítógépes alapismereteinek megszerzését segítő gépek.

Néhol ingyen adták

Volt-e értelme, vagy csupán szemfényvesztés volt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium projektje? - tette fel a kérdést Rogán Antal fideszes képviselő. Rogán szerint ugyanis a Brunszvik Terézről elnevezett programot, amely 300 darab, óvodások által használható gép beszerzését irányozta elő, egyetlen szállító egy bizonyos termékére írták ki. Az IHM tervei szerint 2006-ig valamennyi magyarországi óvodát felszerelik informatikai eszközökkel a program keretében, az idén rendelkezésre álló összegből hátrányos helyzetű települések intézményei kaphatnak számítógépeket. A minisztérium ugyan közbeszerzésnek nevezte az eljárást - mondta Rogán -, ám az egyes pályázati feltételek csupán a végső győztes gépére illettek. A képviselő, következetesen kerülve az IBM nevének említését, megjegyezte, hogy a cég a világ számos országában rendszeresen ajándékoz ebből a típusból óvodáknak.

Duplájába került

A 300 millió forintos beszerzésből végül egymilliós áron vásárolt gépeket az IHM, ami Rogán szerint legalább a duplája a szakértők által reálisként becsült árnak. A fideszes politikus szerint a miniszter, Kovács Kálmán eddig nem tudta megmagyarázni, miért volt ilyen drága a gyermek-számítógép. Az ellenzéki politikus vélekedése szerint a tárca eddigi érvei inkább az árcsökkentést indokolták volna. Példaként említette, hogy az üzembehelyezés és a garancia már alapfeltétel minden pályázaton, a különleges kiképzésű monitor és a "kakaóbiztos" klaviatúra pedig Rogán szerint szintén nem kielégítő válasz a kérdésekre, ezért további magyarázatokat vár az IHM-től, jóllehet az ügy "felveti a lehetőséget, hogy akár az ügyészséghez forduljon" a pályázat kivizsgálása érdekében.

Egybevág Brunszvik Terézzel

A minisztérium közleményében leszögezi, hogy a szállítás és az üzembehelyezés mellett az óvónők oktatása is része volt a pályázaton elnyerhető adománynak. "Ez a program tökéletesen egybevág Brunszvik Teréz nagyszerű kezdeményezésének szellemével, ami a maga korában azt a felismerést tükrözte, hogy a világgal való megismerkedés a kisgyermekkorban kezdődik, s csonka az a nevelés, amely nem vesz tudomást a világ változásairól" - áll a közleményben. Az IHM hangsúlyozza: a Brunszvik Teréz program egyik fő célja az, hogy az ország társadalmi és gazdasági szempontból fejletlenebb régióiban működő óvodák is hozzájuthassanak korszerű számítástechnikai eszközökhöz. A program keretében a minisztérium szakértői magyar pszichológusok és számítógépes grafikai tervezők bevonásával létrehoztak egy teljes egészében magyar fejlesztésű szoftvert is, amit valamennyi óvoda számára hozzáférhetővé tettek. A minisztérium kiemeli, hogy a Brunszvik Teréz program az idén tovább folytatódik.